Svijet
StoryEditor

Kina očekuje da će blockchain u sljedećih 10 godina unaprijediti uslužne djelatnosti

05. Veljača 2020.
Blockchain u uslužnim djelatnostima
Tehnologija poput blockchaina transformirat će kinesku ekonomiju, izjavio je predsjednik kineske banke

Piše: FIMA Plus

Digitalna transformacija nacionalni je prioritet za Kinu te se ona integrira u različita poduzeća, među kojima su i banke.

Prema izvještaju koji je objavljen 4. veljače, predsjednik Banke Minsheng Hong Qi izjavio je:

- Očekuje se da će potpuno prihvaćanje digitalnih tehnologija poput blockchaina ubrzati digitalnu transformaciju i unaprijediti poljoprivredu, proizvodnju, financije i ostale uslužne djelatnosti u sljedećih 10 godina.

Kineska Banka Minsheng prva je nacionalna komercijalna banka koja je uglavnom u posjedu nevladinih kompanija. Poznata je po izdavanju kredita malim i srednjim poduzećima, a ujedno je i jedna od prvih usvojila blockchain tehnologiju u kineskom bankarskom sektoru. Već je primijenila blockchain tehnologiju na dva ključna područja tradicionalnih financija – automatsko oduzimanje imovinskih ili novčanih sredstava uslijed ne izvršavanja obaveze i akreditacije.

Budućnost financijskog sustava

Bankari u Kini vjeruju da će blockchain promijeniti temeljne standarde financijskog sustava, a uz to će imati velik utjecaj na postojeći bankarski sustav i odnose među sudionicima.

O tome svjedoče i prve implementacije blockchain tehnologije. Prije nekoliko mjeseci mediji su izvijestili da je u tehnološkom glavnom gradu Kine Shenzhen uspješno izdano više od 10 milijuna faktura putem blockchaina.

19. travanj 2024 10:59