Svijet
StoryEditor

Kripto tvrtka Galaxy Digital osnovala DeFi fond za pristup kriptovalutama

25. Kolovoz 2021.

Mike Novogratz dugo je vremena bio bitcoin 'bik'. Najnoviji proizvod njegove tvrtke gura ga dalje u prostor ethereuma. Galaxy Digital, kripto centrična tvrtka za upravljanje ulaganjima koju je Novogratz osnovao 2017. godine, objavila je prošli tjedan da je osnovala Galaxy DeFi Index Fund, dajući tradicionalnim investitorima pristup kriptovalutama u DeFi sektoru.

Bloomberg Galaxy DeFi indeks na kojem se temelji novi fond, izlaže investitore devet DeFi tokenima: Uniswap, Aave, Maker, Compound, Yearn.Finance, Synthetix, SushiSwap, 0x i UMA. Najveći dio, 40 posto trenutno zauzima Uniswapov UNI token najveći DeFi token s tržišnom kapitalizacijom od 15 milijardi dolara. 

Imovina i njihovi ponderi prilagodit će se svakog mjeseca na temelju institucionalne spremnosti za trgovanje i skrbništvo u SAD-u, navodi se u priopćenju. DeFi, skraćeno od decentraliziranih financija, odnosi se na protokole temeljene na blockchainu koji uklanjaju posrednike iz transakcija. Umjesto toga koriste računalni kod poznat kao pametni ugovori za automatizaciju zamjene imovine, kreditiranja i slično. Tim protokolima sve više upravljaju vlasnici tokena koji ih koriste za glasovanje. 

Galaxy Digital već nudi više sredstava za kriptovalute, uključujući bitcoin i ethereum (Crypto Index Fund također ulaže u Bitcoin Cash, Litecoin i EOS). Ima preko 1,6 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Međutim, tvrtka je izvijestila o gubitku u drugom tromjesečju od 175 milijuna dolara, navodeći kao razlog pad ukupnih cijena digitalne imovine za 34 posto i pad cijene bitcoina za 41 posto u tom tromjesečju. DeFi fond predstavlja priliku za diverzifikaciju svoje ponude proizvoda. 

DeFi protokoli i tokeni koji su omogućili njihov uspon, brzorastući su sektor kripto ekonomije. Gotovo 50 milijardi dolara imovine teče kroz protokole navedene na indeksu, što je više od deseterostruko povećanje u odnosu na prošlu godinu. Istovremeno, cijene njihovih tokena rasle su kako su se protokoli sve više koristili.

DeFi fond, otvoren samo za akreditirane investitore (stanovnici SAD-a koji zarađuju više od 200.000 dolara godišnje), naplaćuje naknadu za upravljanje od 2 posto i zahtijeva da kupci zadrže svoje ulaganje 12 mjeseci (ili plaćaju kaznu otkupa). To je vjerojatno mala cijena za one koji nisu posvećeni procesu kupnje i sigurnog pohranjivanja kriptovaluta.

23. travanj 2024 22:51