Svijet
StoryEditor

Najzaduženija kompanija na svijetu Evergrande ponovo propušta platiti obveznice

12. Listopad 2021.

Najzaduženija svjetska kompanija Evergrande, ponovo je propustila platiti novčanu obvezu. Točnije, propustila je treći krug otplate obveznica u tri tjedna zbog čega se dodatno bude strahovi od širenja problema na cijelom tržištu nekretnina, a niz drugih obveza dospijeva u bliskoj budućnosti, objašnjava Reuters.

Vlasnici Evergrandeovih obveznica istaknuli su da nisu primili isplatu kamata na tri offshore obveznice prije današnjeg isteka roka. Kompanija je trebala u podne uplatiti kamate u ukupnom iznosu od 148 milijuna dolara na obveznice denominirane u dolarima, ali, kako navodi Financial Times, vlasnici obveznica nisu dobili nikakva sredstva.

No, dok je globalna pozornost usredotočena na propuštena plaćanja duga, tržišni pokazatelji sugeriraju da se problemi šire na ostatak sektora te utječu i na cijelo gospodarstvo.

Kontrola cijelog sektora

Inače problemi s Evergrandeom počeli su još prošlog mjeseca kada je tvrtku sustigao 300 milijardi dolara velik dug. Tada je prvi puta propustila platiti 83,5 milijuna dolara kamata po obveznici za koje je dospijeće isteklo 23. rujna, a potom i dodatnih 47,5 milijuna dolara kamata po drugoj obveznici tjedan dana kasnije. Propušteno plaćanje pokrenulo je 30-dnevni period prije prije formalnog neispunjenja obveza, a do sada je tvrtka propustila najmanje pet plaćanja kamata na obveznice.

U međuvremenu su se svi počeli pitati kako će kriza Evergrandea utjecati na cijelo kinesko gospodarstvo koje je već neko vrijeme u padu i koje je dodatno pogodila nestašica energije.

- Problemi u kineskom sektoru nekretnina utječu na opći dojam investitora vezanog za sustavni rizik -  rekao je Charles MacGregor, voditelj Lucror Analytics, te dodao da su kineske obveznice s visokim prinosom pod ekstremnim pritiskom zbog nedostatka kupaca, navodi Financial Times.

Osjećaj prema vrijednosnim papirima Evergrandea znatno se pogoršao u srpnju nakon niza incidenata koji su uključivali zamrzavanje jednog od kompanijinih depozita u banci i zaustavljanje prodaje nekih projekata. 

Također, Financial Times je prošlog tjedna objasnio da je cijeli sektor nekretnina u Kini u problemima jer su i neke manje tvrtke propustile platiti svoje obveznice. Među njima je kompanija Fantasia Holdings koja je propustila platiti obveznice u iznosu od 206 milijuna dolara, a iz tvrtke China Modern Land, su u ponedjeljak istaknuli da će pokušati produljiti dospijeće obveznice od 250 milijuna dolara koja na naplatu dolazi za tri mjeseca.

Zato se sektor, koji je desetljećima rastao zahvaljujući zaduživanju, sada suočava s intenzivnom kontrolom Pekinga koji vrši pritisak u nadi da će se smanjiti dug.

Neispunjenje obveza je neizbježno

Evergrande koji ima gotovo 800 projekata u stotinama kineskih gradova i već je godinu dana pod pritiskom vlade da smanji svoje dugove, upozorio je na rizik neispunjenja obveza.

Kako navodi Reuters, međunarodni vlasnici obveznica Evergrandea angažirali su investicijsku banku Moelis i odvjetničko društvo Kirkland&Ellis kako bi ih savjetovali uoči onoga što se očekuje kao jedan od najvećih procesa restrukturiranja duga u Kini.

Savjetnici su u petak rekli vlasnicima obveznica da od tvrtke nisu dobili nikakav 'značajan angažman' te da očekuju da će neispunjenje obveza biti 'neizbježno'.

29. rujan 2022 06:48