Svijet
StoryEditor

Njemačka neće certificirati plinovod Sjeverni tok II

22. Veljača 2022.

Nakon ruske invazije istočnih ukrajinskih pokrajina Donjeck i Lugansk, njemačka je vlada zaustavila postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok II kojim bi se plin iz Rusije dopremao u Njemačku i dalje u Europu, prenose Index i Večernji list.

- Njemačka vlada do daljnjega zaustavlja postupak izdavanja dozvole za rad plinovoda Sjeverni tok II - javlja njemačka agencija dpa pozivajući se na izvore u vladi.

Do sada je taj projekt vrijedan nekoliko milijardi eura čekao uporabnu dozvolu, nakon što su njemačke vlasti zatražile promjene u vlasničkoj strukturi plinovoda. Naime, prema zakonima Europske unije opskrbljivač ne bi trebao biti istodobno i vlasnik plinovoda. Njemački kancelar Olaf Scholz danas je najavio da ga neće certificirati.

- Situacija se promijenila iz temelja - rekao je Scholz koji nije spomenuo Sjeverni tok II kada je nedavno govorio da bi invazija na Ukrajinu otvorila mogućnost pokretanja svih raspoloživih sankcija.

Sve su glasniji bili pozivi za zaustavljanjem projekta plinovoda Sjeverni tok II. Cem Öezdemir, njemački ministar poljoprivrede iz stranke Zeleni, rekao da vjeruje kako je ruskom invazijom na istočne ukrajinske pokrajine došao trenutak da se unutar koalicijske socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade razgovara o konačnom zatvaranju tog projekta.

- Mi moramo odmah zaustaviti ovaj projekt. To je oduvijek bio naš stav i na tome se ništa nije promijenilo - rekao je nešto ranije Öezdemir u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk, dok je jedan od čelnika stranke Zeleni rekao da 'njemačka energetska ovisnost' o autoritativnim režimima poput onog u Rusiji 'mora prestati'.

- To moramo zajednički unutar vlade dogovoriti. Nadam se da i naši koalicijski partneri imaju isto mišljenje o ovom pitanju. Najkasnije u ovom trenutku je došao trenutak da zaustavimo projekt i kažemo okrenimo se obnovljivim izvorima energije - rekao čelnik.

Ranije danas ruski predsjednik Vladimir Putin u pismu energetskoj konferenciji u Dohi napisao je da će Rusija nastaviti opskrbljivati svjetska tržišta prirodnih plinom bez prekida.

16. travanj 2024 09:17