Svijet
StoryEditor

Pokrenuta Platforma za digitalne vještine i radna mjesta

30. Svibanj 2021.
digitalne vještine
Platforma će biti jedinstvena točka za digitalne vještine koja će omogućiti svim Europljanima – građanima, poduzećima i javnim organizacijama – da maksimalno iskoriste digitalnu transformaciju europskog društva i ekonomije

Platforma predstavljena prošli tjedan postat će jedinstvena točka za digitalne vještine koja će omogućiti svim Europljanima – građanima, poduzećima i javnim organizacijama – da maksimalno iskoriste digitalnu transformaciju europskog društva i ekonomije.

Naime, Platforma za digitalne vještine i radna mjesta smjera ubrzati povećanje digitalnih vještina u Europi i funkcionirat će s 25 nacionalnih koalicija za digitalne vještine i radna mjesta te pridonijeti dosezanju ciljeva Europske unije za digitalno desetljeće. Financirana u sklopu programa 'Povezana Europa', kao što su zahtijevale članice, spaja najbolju praksu, resurse i glavne aktere u digitalnim vještinama u svrhu postizanja opipljiva učinka na osnovne, ali i napredne digitalne vještine.

Digitalni raskorak

U bliskoj budućnosti, nastavlja se u Komisijinu priopćenju, pametne funkcionalnosti poput alata za samoprocjenu, višejezični sadržaj i online tečajevi o novim tehnologijama postat će dostupni i olakšati svima pronalaženje najboljeg pravog alata dostupnog na internetu.

Indeks digitalne ekonomije i društva za prošlu godinu (DESI) pokazao je da 42 posto Europljana nema ni osnovne digitalne vještine, a 54 posto malih i srednjih poduzeća koja pokušaju zaposliti digitalne stručnjake imaju problema u popunjavanju tih radnih mjesta. Istodobno su informacije i resursi o digitalnim vještinama, usavršavanju i financiranju često fragmentirani i nejednako distribuirani, posebice preko granica članica. Zatvaranje digitalnog jaza stoga zahtijeva kolaboracijski pristup s jedinstvenom točkom za kvalitetne informacije, prilike i angažiranu zajednicu.

Mjesto razmjene

Zahvaljujući platformi korisnici mogu navigirati kroz relevantne nacionalne i europske inicijative, inspirativne projekte, digitalne trendove i resurse na jednome mjestu. Platforma nudi i prostor za raspravu i suradnju. – Bilo da je riječ o traženju ili pokretanju novog posla, digitalne vještine ključ su uspjeha. Spajanjem stotina inicijativa iz cijele Europe Platforma postaje jedinstveno mjesto za građane koji žele unaprijediti svoje iskustvo učenja i otkriti nove prilike – izjavio je povjerenik za jedinstveno tržište Thierry Breton.

Osmišljena je kao mjesto razmjene znanja i iskustva između nacionalnih koalicija za digitalne vještine i radna mjesta, kompanija i ostalih dionika koji lako mogu dijeliti i predstaviti lokalni sadržaj, podatke i iskustva. 

17. travanj 2024 04:44