Svijet
StoryEditor

SAD najavljuje velike infrastrukturne projekte diljem svijeta čime postaje konkurencija Kini

09. Studeni 2021.

SAD planira ulagati u pet do deset velikih infrastrukturnih projekata diljem svijeta u sklopu inicijative skupine G7 koja bi trebala iznjedriti konkurenciju kineskoj inicijativi 'Pojas i put', rekao je dužnosnik kabineta predsjednika Joea Bidena.

Izaslanstvo predvođeno zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, Daleepom Singhom, identificiralo je tijekom prošlotjednog posjeta najmanje 10 obećavajućih projekata u Senegalu i Gani, rekao je dužnosnik u razgovoru s novinarima. 

Projekti o kojima se raspravljalo obuhvaćaju osnivanje središta za proizvodnju cjepiva za zapadnu Afriku u Senegalu, jačanje opskrbe obnovljivom energijom, poboljšano kreditiranja poduzeća u vlasništvu žena i sužavanje digitalnog jaza.

Singhu su se u Africi pridružili dužnosnici američkih državnih agencija za razvojnu pomoć Millenium Challenge Corp i U.S. International Development Finance Corp,  Alexia Latortue i Travis Adkins - rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele Kuće, Emily Horne.

Predsjednik Joe Biden tražio je podršku za inicijativu na sastancima na marginama klimatske konferencije UN-a COP26 s predsjednicom Europske komisije, Ursulom von der Leyen, britanskim premijerom, Borisom Johnsonom, i drugim partnerima G7, dodala je Horne.

Dužnosnici se sastaju s političkim i poslovnim čelnicima u potrazi za projektima koji bi trebali biti financirani u okviru inicijative G7 Build Back Better World (B3W), pokrenute u lipnju, podsjeća Reuters.

Planovi bi mogli biti finalizirani na sastanku G7 u prosincu, rekao je dužnosnik Bidenovog kabineta.

Cilj inicijative G7 je osigurati dio od ukupno potrebnih 40 tisuća milijardi dolara ulaganja u infrastrukturu zemalja u razvoju do 2035. godine i ponuditi alternativu 'problematičnim' kineskim praksama kreditiranja, rekli su dužnosnici prilikom pokretanja inicijative.

Početkom listopada potraga je odvela američko izaslanstvo u Ekvador, Panamu i Kolumbiju, a do kraja godine u planu je još jedna slična 'turneja', rekao je u ponedjeljak dužnosnik Bidenovog kabineta, ne navodeći imena azijskih zemalja koje planiraju posjetiti.

SAD će zemljama u razvoju ponuditi američke financijske alata, uključujući vlasničke udjele i kreditna jamstva, te političku potporu, bespovratnu pomoć i tehnološka znanja s fokusom na klimu, zdravstvo, digitalnu tehnologiju i rodnu ravnopravnost, rekao je dužnosnik novinarima.

Inicijativa bi trebala 'identificirati vodeće projekte koji bi mogli biti pokrenuti do početka iduće godine' navodi dužnosnik.

Na pitanje novinara o novoj inicijativi, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Wang Wenbin, rekao je da postoji 'ogroman prostor' za infrastrukturnu suradnju.

- Različite inicijative ne nadomještaju i ne zamjenjuju jedna drugu. Svijetu su potrebne inicijative za izgradnju mostova. Trebali bismo poticati povezivanje, a ne razdvajanje - rekao je Wang.

07. listopad 2022 07:10