Svijet
StoryEditor

Svaki peti Turčin upotrebljava ili posjeduje kriptovalutu

13. Veljača 2020.
turska kripto valuta

Piše: FIMA Plus

Turska je u posljednje vrijeme postala središte kriptozbivanja, a tome u prilog idu vijesti o digitalnoj liri i zamrzavanju milijuna bankovnih računa u 2019. godini 

Turska vlada spomenula je u srpnju 2019. usvajanje blockchaina kao dio svog gospodarskog plana do 2023. Zanimljivo je da su nedavno u izvještaju kripto burze OKEx-a istaknuti razlozi zašto bi Turska mogla postati novo kripto-žarište.

U izvještaju se navodi podatak da jedan od pet Turaka koristi ili posjeduje kriptovalutu. Pod poglavljem naslovljenim 'Osnaživanje razvoja lokalnog blockchaina' navodi se da turska vlada planira izgraditi holističku nacionalnu blockchain infrastrukturu kako bi potaknula razvoj blockchain tehnologije u zemlji.

Takasbank, druga najveća banka u Turskoj, nedavno je pokrenula blockchain platformu za trgovanje zlatom namijenjenu bankarskoj industriji. Usto, najveća turska investicijska banka u privatnom vlasništvu, Aktif banka, prošle je godine pokrenula vlastitu burzu kriptovaluta.

Kripto poduzeća diljem svijeta prate kretanja na turskom tržištu. Tako je Binance, kripto burza sa sjedištem u Malti nedavno uvela podršku za tursku liru, istovremeno najavljujući partnerstvo s lokalnim procesorom plaćanja kako bi Turci mogli kupovati i prodavati kriptovalute sa svojom službenom valutom.

Volatilnost Lire utjecala na interes za bitcoin

S druge strane, Turci na bitcoin gledaju kao na sredstvo sigurnog utočišta već prilično dugo. Sve je počelo 2018. godine kada je Turska pretrpjela teška ekonomska previranja, a ekonomija je pretrpjela negativne reakcije na Trumpove tarife na izvoz turskog čelika i aluminija, što je rezultiralo padom vrijednosti Lire za više od 20 posto u razdoblju od nekoliko sati. Stoga je bitcoin tražen kao način za izbjegavanje ogromne volatilnosti turske lire u odnosu na američki dolar.

Naposljetku, u izvještaju kripto burze OKEx spomenut je i prvi samit blockchaina koji je održan u Turskoj prošle godine. Samit je okupio mnoštvo kripto-investitora, ekonomista, startupova, bankarskih stručnjaka i profesionalaca iz više od 60-ak zemalja. 

18. travanj 2024 17:42