Svijet
StoryEditor

Trend uzimanja nepotrebnih kredita sve popularniji u Americi

11. Kolovoz 2021.
krediti, USfoto Shutterstock
Piše: Danica Gršković

Rast kredita usporio se u bankama na Wall Streetu, osim kod jako bogatih klijenata koji sve više uzimaju kredite koji im nisu potrebni. U Goldman Sachsu krediti klijenata porasli su za 12 milijardi dolara tj. za 43 posto u odnosu na prošlu godinu.

Osim Goldman Sachsa profit bilježi i GS Select koja pruža kredite zasnovane na sigurnosti za klijente neovisnih financijskih savjetnika. Za 2020. godinu krediti se broje u iznosima preko 8 milijardi dolara. Krediti u GS Selectu u rasponu od 250 tisuća dolara do 25 milijuna dolara mogu se koristiti za sve osim za kupnju dionica. Oko polovice kredita se koriste za nekretnine. Dobar način korištenja tih kredita na tržištu nekretnina je i u svrhu suzbijanja gotovinskih ponuda od drugih klijenata.

U Morgan Stanleyu bogati klijenti koriste kredite za plaćanje poreza na kapitalnu dobit na burzama. Zajmovi za vrijednosne papire za Morgan Stanley gotovo su dosegli 76 milijardi dolara, što je 43 posto više nego prošle godine. Kreditiranja su porasla i zbog niskih kamatnih stopa te cjelokupne pandemijske situacije.

Niske kamate neće ostati postojane, međutim zajmovi i hipoteke će i dalje ostati u trendu. Uzimanje kredita privlačnije je od prodaje dionica i plaćanja poreza na kapitalnu dobit. Čak i ako se kamatne stope povećaju, krediti će i dalje biti privlačni ako Bidenova administracija uspije u udvostručenju poreza na kapitalnu dobit.

Porast kreditiranja jedan je od razloga zašto banke proširuju svoje usluge upravljanja bogatstvom, a industrija bi trebala doseći 73,3 trilijuna dolara imovine do 2025. godine. Dođe li do drastičnih povećanja poreza na nekretnine i kapitalne dobitke, američki bogataši okrenuti će se savjetnicima i pronaći načine za smanjenje porezne obveze.

19. travanj 2024 17:00