Svijet
StoryEditor

Vrijednost Coinbasea prvi dan trgovanja skočila na 85 milijardi dolara

16. Travanj 2021.
coinbase Nasdaq

Dionice Coinbasea, novo uvrštene na Nasdaq, klade se na dva isprepletena čimbenika: cijenu bitcoina i toleranciju regulatora na kriptovalute. Nijedno nije sigurno. No, skok cijena bitcoina u proteklih godinu dana više je nego udvostručio godišnji obujam trgovine burze kriptovaluta, a potražnja i dalje raste.

Tržišni debi najveće američke kripto mjenjačnice Coinbase bio je u skladu s očekivanjima. Prvog dana trgovanja kompanija je dosegnula tržišnu vrijednost od 85,8 milijardi dolara, uključujući sve  dionice i koje nisu puštene u optjecaj, što je 10 puta više od posljednje procjene vrijednosti kao privatnog poduzeća. Naime, u posljednjem krugu privatnog financiranja u 2018. godini ulagači su Coinbase procijenili na 8 milijardi dolara.

Dionice su prvi dan trgovanja zaključile s cijenom od 328,28 dolara iako su otvorene po cijeni od 381 dolar. - Cijena COIN-a bit će vrlo volatilna, možemo očekivati da će oscilirati zajedno s cijenama kriptovaluta. Ulagači bi trebali vezati pojaseve i očekivati divlju vožnju. - izjavio je James Angel, profesor financija na Sveučilištu Georgetown.

Zaobišavši tradicionalni proces IPO-a, Coinbase je odabrao postupak izravnog uvrštenja, omogućujući zaposlenicima i postojećim dioničarima da odmah prodaju dionice po tržišnoj cijeni. U provođenju izravnog uvrštenja, Coinbase se slijedio primjerima tehnoloških tvrtki kao što su Spotify, Slack, Palantir i Roblox, što je pomoglo standardizirati proces.

Neto prihod od čak 800 milijuna dolara u prvom tromjesečju značio je da Coinbaseu nije potrebno prikupljanje novca. Prodaja od 1,8 milijardi dolara premašila je godišnji prihod za cijelu prošlu godinu.

U jednom trenutku prvog dana trgovanja Coinbase je prešao 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti jer su u jednom trenutku dionice skočile do 429 dolara što daje tržišnu vrijednost od 112 milijardi dolara.

Osnovan 2012. godine kao način pojednostavljenja kupnje bitcoina, Coinbase je s vremenom postao najpopularnija kripto mjenjačnica u SAD-u. U zadnjem izvještaju naveli su kako imaju 56 milijuna korisnika, što je porast od 43 milijuna kojih su imali na kraju 2020. i 32 milijuna godinu prije toga.

Kompanija je prošlog tjedna priopćila u objavi preliminarnih rezultata prvog tromjesečja da su prihodi u tom razdoblju porasli devet puta u odnosu na godinu dana prije, na 1,8 milijardi dolara, a neto prihod popeo se s 32 milijuna dolara na između 730 i 800 milijuna dolara. Broj mjesečnih aktivnih korisnika popeo se s 2,8 milijuna (tri mjeseca ranije) na 6,1 milijun.

Brian Armstrong, suosnivač i glavni izvršni direktor Coinbasea, posjeduje gotovo 40 milijuna dionica tvrtke, što njegov udio čini vrijednim oko 13 milijardi dolara. Analitičari, trgovci i ekonomisti okarakterizirali su izlazak Coinbasea na burzu kao prekretnicu za kripto industriju, a najveća američka kripto mjenjačnica sada dobiva izloženost mainstream ulagačia na burzi. Događaj je također označen kao katalizator koji bi mogao potaknuti daljnje prihvaćanje digitalnih valuta kao sredstvo plaćanja i nove klase imovine.

Dok mnogi analitičari tržišta kapitala gledaju kako Coinbase pretvara svoj veliki bazen korisnika u aktivne korisnike koji trguju aplikacijom svaki mjesec, neki su mišljenja da bi COIN mogao predstavljati reprezentativnu investiciju u kripto industriju umjesto i dok se ne odobri bitcoin ETF-a, kao što neki ulagači već možda koriste dionice MicroStrategy (MSTR), softverskog poduzeća, koje je do sad uložilo više od 5 milijardi dolara u bitcoin.

Prema tržišnoj kapitalizaciji, Coinbase zauzima svoje mjesto među divovima financijskih usluga. Vrijednošću od preko 60 milijardi dolara, ulagači očekuju da će postati tvrtka čija će se prodaja i dobit uskoro uspoređivati s najvećim bankama i brokerskim kućama. Coinbase već sada vrijedi dvostruko više od Nasdaq Inc., matične tvrtke burze na kojem se COIN trguje.

Prema podacima sljedbenika tržišta CoinGecko, najpopularnija kriptovaluta bitcoin ima tržišnu kapitalizaciju 1,2 milijarde dolara. Ethereum, drugi po veličini, vrijedi samo 254 milijarde dolara. Da bi cijena Coinbase rasla, cijena bitcoina mora neprestano rasti. Ako cijene padnu, opadat će i obujam trgovanja, a novootkrivena profitabilnost Coinbasea bi isparila.

Danas, dva dana nakon što je Coinbase izlistan na burzi, cijena dionice iznosi 322.75 dolara.

 

 

15. travanj 2024 23:35