Preporučeno
StoryEditor

Europu čeka novi ciklus rasta kamatnih stopa, jači euro i povećanje inflacije

16. Veljača 2017.

Kamo ide dolar, hoće li se srušiti eurozona, može li protekcionizam funkcionirati u globaliziranom svijetu – tri su glavna pitanja kojima se bavio Cristopher Dembik, rukovoditelj makroanaliza u Saxo banci, na konferenciji Bolji novi svijet - Ključni globalni događaji koji utječu na investicije u 2017. koja se održala danas u hotelu DoubleTree by Hilton.

Kamo će dolar i SAD

- U današnjem globaliziranom svijetu ne možemo preskočiti isprepletenost ta tri pitanja i njihov utjecaj na ostatak godine, objasnio je Dembik koji smatra kako trenutno vlada konsenzus da će postojeće vođenje monetarne politike u SAD-u i EU dovesti do jačanja dolara, a slabljenja eura. Dolar će svakako jačati, samo što je teško predvidjeti koliko dugo bi takav trend mogao potrajati, ustvrdio je Dembik.

Ne treba zanemariti ni utjecaj koji će rasplet političke situacije imati na ulaganja. Tu su nadolazeći izbori u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj, a ne zaboravimo ni Brexit, koji bi mogao imati i glavni utjecaj na tržište.

Promatrajući najvjerojatnije učinke Trumpove gospodarske politike izvjesno je da će kamatne stope rasti, a s time i pritisak na rast inflacije. U prevladavanju toga prošlost će se na neki način ponoviti, smatra on te objašnjava kako će Trump, slično kao i Nixon sedamdesetih i Reagan osamdesetih, morati dopustti deprecijaciju dolara kako bi inflacija otišla i kod trgovinskih partnera SAD-a.

Kud Amerika, tud i Europa

Situacija u SAD-u odrazit će se na europsko gospodarstvo, tako da Europu čeka novi ciklus rasta kamatnih stopa, jači euro i povećanje inflacije. Međutim, to neće pogodovati standardu građana jer će takav razvoj događaja negativno utjecati na kupovnu moć kućanstava, osobito u zemljama koje imaju mali gospodarski rast.

- U tim uvjetima ECB mora zadržati svoj prilagodljiv stav duže no što je planirano, a to bi moglo dovesti do povećane napetosti između pristaša Maria Draghija i Njemačke te njezinih saveznika koji inzistiraju na mjerama izlaska. Osim Trumpa, još je veći rizik u 2017. moguća kriza uz monetarnu politiku Europske središnje banke, pojasnio je Dembik iz danske investicijske banke.

Može li protekcionizam funkcionirati

- Sjedinjene Američke Države izrasle su na protekcionizmu, kaže Dembik, ali on ne može funkcionirati u globaliziranome svijetu. Trump govori o Meksiku, ali zapravo mu je ključan neprijatelj Kina. Međutim, probajte se vi boriti protiv nekoga tko je toliko jak. Vjerujem da ima savjetnike koji će mu reći da ne ulazi u to.

Kazao je i da Kina polako zauzima mjesto koje ostavlja SAD svojim povlačenjem po pitanju trgovinskih sporazuma. Nastaje ‘Novi put svile‘ i upravo tu prilika je za Hrvatsku.

Saxo banka je osnovana 1992. godine i jedna je od prvih razvila online platformu za trgovanje koja je privatnim ulagačima omogućila jednake alate i pristup tržištima kao što su to do tada imali profesionalni investitori i fondovski menadžeri.

- Globalizacija neće potrajati. Približavamo se kraju tog razdoblja. Ne znamo što će se dogoditi, ali uloga Kine će biti puno veća nego ona SAD-a, zaključio je Dembik.

Nakon Dembikovog izlaganja i razgovora s Tinom Bašićem, novinarom Lidera, prodajna menadžerica za privatne klijente u Saxo banci Jovana Grozdanić održala je radionicu u kojoj je objasnila mogućnosti trgovanja na tržištu kapitala.

26. travanj 2024 02:17