Preporučeno
StoryEditor

Gari Cappelli bi uveo moratorij na povećanje PDV-a za ugostiteljstvo dok se ne prouče učinci na turizam

04. Studeni 2016.

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je kazao da bi povećanje stope PDV-a za usluge ugostiteljstva s 13 na 25 posto bilo negativno za sektor te da kao jednu od mogućnosti vidi moratorij na to povećanje dok se pomno ne prouče tržišni i drugi učinci na turizam, ili pak da stopa ostane kao sada. Cappelli je to kazao u petak pred novinarima u Ministarstvu turizma nakon ovotjednih sastanaka s predstavnicima strukovnih udruga u turizmu.

Dodao je da Ministarstvo turizma podržava prijedlog porezne reforme u cjelini, posebice jer Vlada već na početku mandata daje dodatnu kvalitetu i stabilizaciju ukupnog poreznog sustava, ali da kao resorni ministar mora reagirati da u javnoj raspravi zajedno sa sektorom dokaže da je tijekom primjene međustope PDV-a na turizam u turističku industriju uloženo više od 2,5 milijardi eura, što je dokaz da niže stope PDV-a djeluju na investicijski ciklus, potrošnju i stvaranje novih radnih mjesta.

- Povećana stopa umanjila bi konkurentnost hrvatskog turizma, jer konkurentske zemlje imaju puno niže stope PDV-a, te me stoga to zabrinjava, ali o svemu ću još razgovarati s ministrom financija, s kojim sam u kontaktu svaki dan, kazao je Cappelli.

Istaknuo je i da smatraju da će "porezna reforma, ako bude usvojena prema prijedlogu, znatno smanjiti turističku konkurentnost Hrvatske, a kao najodgovornija osoba za turistički sektor u ovom trenutku nisam siguran da će se ciljevi zadani Strategijom od 7 milijardi eura novih investicija, 955 tisuća novih kreveta u komercijalnim smještajnim objektima, 30 tisuća novozaposlenih te 14,3 milijardi eura ukupne turističke potrošnje moći realizirati do 2020. te stoga moram reagirati i upozoriti".

Kao jedno od rješenja vidi moratorij na povećanje stope PDV-a, da se pomno prouče učinci koje bi tako nešto izazvalo na tržištu i da se vidi koje su točno kompenzacijske mjere za to, kao i da se turističko tržište u konačnici i pripremi za takvu izmjenu, s obzirom da su za sljedeću godinu potpisani ugovori sa stranim partnerima.

Cappelli je tijekom cijelog tjedna odražavao sastanke i konzultacije s vodećim strukovnim udrugama u turizmu, Hrvatskom gospodarskom i Hrvatskom obrtničkom komorom na temu prijedloga porezne reforme.

Tako se sastao s predstavnicima Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Kamping udruženjem Hrvatske, Udrugom obiteljskih i malih hotela, Udrugom hrvatskih putničkih agencija i Cehom ugostitelja. Na temelju tih razgovora zaključeno je da se Ministarstvu financija uputi mišljenje temeljeno na stručnim analizama da stopa PDV-a na smještaj i ugostiteljstvo ostane kao i do sada 13 posto kao međustopa.

- Razloge za to nalazimo opet u Strategiji razvoja turizma do 2020.godine, kojom je predviđeno porezno rasterećenje, prvenstveno kroz primjenu stope PDV-a na usluge smještaja i ugostiteljstva. Ako ne postoje uvjeti za korigiranje stope PDV-a naniže, smatramo da je za održavanje turističkog dijela gospodarstva nužno da se stopa PDV-a niti ne korigira na više, poručio je ministar.

01. travanj 2023 15:22