Preporučeno
StoryEditor

Lovrinović: Glavni neprijatelj izvoznika jest Hrvatska narodna banka i njihova monetarna politika

05. Srpanj 2016.

- Hrvatski izvoznici su ratnici mira koji istovremeno vode bitku s vlastitom državom i konkurencijom – izjavio je prof. dr. sc Ivan Lovrinović tijekom Liderove konferencije o izvozu.

- Glavni neprijatelj izvoznika jest Hrvatska narodna banka. Svojom tečajnom politikom i kamatnim stopama oni hrvatske izvoznike desetkuju nevidljivom mjerom. Jedino je u Hrvatskoj devizni tečaj fiksan, on se ne dira već 20 godina,  a država to radi svjesno kako bi zaštitila uvoz, oštro je elaborirao Lovrinović, te dodao kako Hrvatskoj treba monetarna reforma.

TTIP će biti posebno važan za mala poduzeća kojima je teško doći na veliko tržište SAD-a

Tijekom panel rasprave radnog naziva ’Bildanje na domaćem tržištu kao preduvjet uspješnog izvoza’ Lovrinoviću je kontrirao Ivan Topćić, vlasnik tvrtke Tim Kabel, male obiteljske tvrtke koja je krenula iz garaže, a koja na izvozu zarađuje preko 100 milijuna godišnje.

– Preveliki se naglasak stavlja na to što država može učiniti za izvoznike. Ona ne može gotov ništa. Ja iskreno vjerujem da oni žele pomoći, ali ne znaju kako. Država je nemoćna – smatra poduzetnik. Osim Topčića na spomenutoj panel raspravi sudjelovali su i Gordana Kovačević iz Ericssona Nikole Tesle, Helena Miloloža s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Alen Premužak iz Dalekovoda,  te Adrijan Barić s FER-a.

Počela Konferencija o izvozu: Na koji način izvoznici mogu promijeniti mišljenje javnosti u svoju korist?

Izvoz iz godine u godinu raste istaknuo je Veljko Drakulić iz Bisnode u analizi kretanja domaćeg i EU tržišta te hrvatskog izvoza od 2011-2015. U Hrvatskoj je 2011. bilo 12.466 izvoznika a 2015. gotovo tri tisuće više - 15.377. Ostvareni prihod je bio za šest posto veći, ukupni izvoz 2015. je iznosio 115,3 milijardi. Takav trend se očekuje i dalje, ali ovisi i o ‘bildanju’ svjetskog BDP-a i eurozone. Drakulić je istaknuo da je najbolje izvoziti u Dansku koja plaća čak 92,6 posto računa u roku do 30 dana, te u Njemačku koja u tom roku plaća 78,1 posto računa.

Tema posljednjeg okruglog stola Liderove konferencije bila je vezana trgovina – neiskorištene mogućnosti koju je moderirao Zvonimir Savić iz HGK-a, a sudjelovali su Tihomir Premužak iz Vetropack straže, Goran Lučev iz Požgaj grupe, Sanja Hrvojević Beganović iz SAABa, Josip Zaher iz HGK-a i Goran Šaravanja iz Ine.

- Vetropack straža jer veliki izvoznik, ali i uvoznik, a Premužak je istaknuo da ne bi morali toliko uvoziti pijeska, staklenog krša, kalcita i plina da su iskorišteni svi hrvatski resursi. Također je istaknuo da Hrvatska nema viziju, a moramo znati kamo idemo i kako će Hrvatska izgledati za 20, 30 godina i definirati stratešku ekonomsku politiku.

- Za ekonomsku politiku, viziju i strategiju trebamo državu, a ne da nam nosi poslove, ministri nisu naši trgovački putnici – kaže Premužak.

S njim se složio i Lučev iz Požgaj grupe koja koristi 96 posto hrvatskih sirovina, tvrdnjom da drvna industrija nije prepoznata kao strateška. Zaher je istaknuo da nismo imali dugorčni koncept razvoja i rasta, pa nismo imali ni mjera, ali se konsolidiranim djelovanjem svih politika može doći do povećanja proizvodnje, izvoza i rasta. Šaravanja je naglasio da nam treba jednostavniji pristup i način donošenja i primjene propisa.

Autori: Kata Pranić i Luka Fišić

19. travanj 2024 08:52