Što i kako
StoryEditor

ISTIČE ROK: Još danas možete javiti email adresu u sudski registar! Evo kako to možete učiniti, korak po korak.

27. Kolovoz 2020.

Od 1. rujna 2020. godine svako trgovačko društvo treba u sudskom registru imati upisanu email adresu. Iznimno je važno što prije upisati email adresu u sudski registar, te nakon toga ostvariti pristup takozvanom elektroničkom poštanskom pretincu u koji će sudovi slati sva pisma Obveza na upis te email adrese i ostvarivanje pristupa elektroničkom pretincu postoji za sva društva, neovisno o tome imaju li aktivne sporove na sudu ili ne.

Upis email adrese u sudski registar

Upis email adrese u sudski registar je besplatan. OVDJE je obrazac koji trebate ispuniti i poslati preporučenom poštom sudskom registru. Obavezno obrazac potpišite i stavite pečat društva. Ako imate više od jednog člana uprave, svi članovi uprave trebaju potpisati obrazac.

Za dva do tri dana treba provjeriti na sudskom registru je li upisana email adresa, je li ispravno upisana i tako dalje.

E-komunikacija

Jednom kad je ispravna emaila adresa upisana, trebate na email adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. dostaviti kratki dopis u kojem ćete napisati: Molim da se društvo XXXXX d.o.o., uključi u sustav e-komunikacije. U dopisu navedite OIB, tvrtku, e-mail, i ime osobe ili osoba koje zastupaju društvo, s osobnim podacima (OIB, adresa).

Također trebate sa svojom poslovnom bankom ili FINA-om provjeriti imate li tehničke preduvjete za primanje pismena elektroničkim putem. Potrebna je takozvana vjerodajnica 3. razine, a nju imaju veće banke, FINA i druge institucije. Ovo je popis institucija koje imaju tu vjerodajnicu, pa odaberite jednu od njih i dogovorite uslugu koja će podržavati elektroničku komunikaciju - OVDJE.

Uz vjerodajnice, trebate nabaviti i potpisni certifikat. Radi se o certifikatu koji se koristi za potpisivanje dokumenata kvalificiranim elektroničkim potpisom i ima jednak pravni učinak kao vlastoručni potpis. Izdavatelji certifikata su FINA, AKD te MUP, s tim da FINA i AKD imaju i vjerodajnicu i potpisni certifikat na istom sticku.

Jednom kad ste sve ovo poduzeli, možete pristupiti svojem elektroničkom poštanskom pretincu na email adresi - OVDJE.

Za sada sustav funkcionira tako da kad društvo dobije neku poštu od suda, o tome na email adresu prispije kratki email.

24. rujan 2023 07:56