Što i kako
StoryEditor

[VIDEO] Školica komuniciranja Melite Pavlek: ‘Fake it untill you make it‘ nije bedastoća

10. Listopad 2019.
Put do uspjeha leži i u modeliranjufoto Getty
‘Fake it until you make it‘ dugo je za mene bio drugi izraz za strategiju koju koriste ljudi kojima fali stručnih znanja.

Vjerovala sam da je kopiranje samo način da se samobrendiranje zamota u neprozirnu foliju osobnih vrijednosti. Sve dok zaista nisam ozbiljnije ušla u problematiku komuniciranja na svim razinama. Ako nešto ne znate dovoljno dobro i pokušavate naučiti, uz sve ostale alate na raspolaganju vam je i modeliranje.

Modeliranje podrazumijeva odabir najboljeg mogućeg uzora u području koje želite savladati te proučavanje svih njegovih kvaliteta koje su ga dovele do cilja.

Veoma banalno to bi značilo da uz to što ćete trenirati i učiti kako se igra tenis često promatrati npr. Novaka Đokovića kako biste shvatili što je tajna njegove briljantne igre. Jasno da ne možete naučiti tenis samo gledajući kako ostale tenis-face igraju, ali je i to važan dio savladavanja vještine.

Korak dalje od toga je kopiranje pojedinih sekvenci za koje ste sigurni da mogu proizvesti sjajan učinak.

I tako kod svega! Ne učite voziti automobil s vozačem koji je prije dva mjeseca dobio vozačku niti usavršavate strani jezik s onima koji ga znaju lošije od vas samih. Bolji od nas trebaju nam kako bi sami pristali pomaknuti naše granice i to je uvijek bilo tako.

Želite li postati sjajan govornik, proučavate Demostena i Cicerona, a ne žuti tisak i TV sapunice. Nemojte se sramiti ni ustručavati činiti to. Brojne sjajne tehnike za smanjenje stresa, upravljanje organizacijama ili osobni razvoj nastale su upravo spajanjem najboljih praksi koje su bile poznate u određenom području. Ne prepisujte, već modelirajte i spajajte. Možda će vam se sviđati nečija neverbalna komunikacija, ali ne i prezentacija sadržaja. Od nekog drugog ćete naučiti koristiti ton glasa i snagu pauza pa ćete iskoristiti samo taj segment.

Stvorite svoju sliku ili sadržaj od svega što mislite da je u nekoj aktivnosti savršeno i trenirajte dok ne postane vještina. Tako je sa svime – od sportskih izazova do kultiviranja unutarnjeg dijaloga koji svaki dan vodite sa sobom. Budite hrabri i izazovite sami sebe imajući u fokusu one koji su bolji od vas.

Napredak nas tjera dalje, a komfor služi samo kao povremena chillout oaza. I tako svih prvih 100 godina.

23. travanj 2024 10:58