Tehno
StoryEditor

Krešimir Mlinarić (BE-terna): Svijest o važnosti AI-ja u hrvatskim tvrtkama raste, ali kod manjih tvrtki sporije

11. Listopad 2023.
Krešimir Mlinarićfoto Dražen Tomić

S obzirom na to da je prošla 2022. godina obilježena razvojem alata umjetne inteligencije, a u Hrvatskoj i tehnički zahtjevnom konverzijom na euro, hrvatska tvrtka BE-terna, specijalizirana za poslovne softvere i digitalizaciju poslovnih procesa zabilježila je rekordan prihod od 8,3 milijuna eura i dobit od 911 tisuća eura, ali i najveći broj zaposlenika do sada – 100, unatoč nestabilnostima na tržištu rada u ICT sektoru. Također, ove godine Be-terna, jedna od najvećih Microsoftovih partnerskih tvrtki u regiji, planira uprihoditi devet milijuna eura.

– Posljedice pandemije ubrzale su potrebu za digitalizacijom tvrtki, posebno u kategoriji srednje velikih poduzeća. BE-terna omogućava hrvatskim kompanijama koje se odluče na taj korak da taj proces bude učinkovit i jednostavan, uz podršku najnovije tehnologije. Tako je primjerice u posljednje četiri godine ostvaren rast broja projekata za razvoj i implementaciju tehnologija umjetne inteligencije za više od 60 posto, a tvrtke kojima smo implementirali napredne alate su smanjile operativne troškove, povećale prihode i unaprijedile korisničko iskustvo – istaknuo je Krešimir Mlinarić, direktor Be-terne, dodajući da su se njihovi pozitivni poslovni rezultati nastavili i u ovoj godine.

– U prva tri tromjesečja ove godine zabilježili smo rast prihoda od 14 posto u odnosu na isti period 2022. godine. Projekti na kojima smo ostvarili taj rast su, primjerice, napredna optimizacija zaliha, optimizacija i planiranje proizvodnje tvrtki. Segment naprednije digitalizacije, poput AI projekata, značajno raste i ti trendovi će se nastaviti i u sljedećoj godini. Iz našeg iskustva vidimo da su u implementaciju umjetne inteligencije prvo krenule velike kompanije, a u sljedećem valu su to srednje velike firme, dok je malih tek zanemariv broj – pojasnio je Mlinarić.

Malim tvrtkama je teže

Prvi korak digitalizacije kod kompanija koje su implementirale ERP i CRM tradicionalno je povezivanje poslovnih sustava i procesa te povećanje produktivnosti kroz digitalizaciju svih poslovnih procesa. Više od 50 posto tih tvrtki potom se odlučuje u drugom koraku digitalizirati analizu podataka i uložiti u razvoj preciznih poslovnih rješenja, koji u pravilu uključuju prediktivnu analitiku i napredne AI algoritme, te naprednu automatizaciju ponavljajućih radnji. Kao jedna od kompanija za digitalnu transformaciju u Hrvatskoj, BE-terna ove uvide primjenjuje i u praksi te pomaže kompanijama automatizirati procese, što su pokazale studije slučaja u dvije tvrtke, Mass Shoes i Salus grupa, a koje je predstavio Milan Listeš, menadžer poslovnog razvoja u BE-Terni.

image

Milan Listeš

foto Dražen Tomić

Međutim, iako brojne tvrtke sve više prepoznaju važnost ulaganja u primjene umjetne inteligencije, srednje velike tvrtke brže se prilagođavaju tim novim AI trendovima nego male tvrtke, s obzirom na to da su njima takvi projekti financijski teže ostvarivi. Ipak, i u segmentu malih tvrtki BE-terna vidi rast interesa za implementacijom AI rješenja, no sporiji.

– Vidimo već sada da tvrtke koje ne ulažu sustavno u taj segment gube konkurentnu prednost i poziciju na tržištu. Potreba za ulaganjem i napredne alate će u sljedećem periodu sigurno ubrzati, neovisno o situaciji na tržištu. To više nije pitanje izbora – napomenuo je Mlinarić.

Osim rasta digitalizacije, poslovanje BE-terne, hrvatske podružnice istoimene grupacije koja još ima urede u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Nizozemskoj, Sloveniji te Srbiji, prošle je godine obilježila i velika akvizicija. Naime, španjolska Telefonica Tech grupa preuzela je Be-ternu, čime je i hrvatska podružnica postala članica te telekomunikacijske kompanije.

28. travanj 2024 17:24