Tehno
StoryEditor

Rezultati poslovanja bolji od očekivanih: Od svih big tech kompanija, jedino je Meta u krizi

29. Srpanj 2022.
big tech

Piše: Lucija Barišić

U posljednjih nekoliko dana, mnoge velike tehnološke tvrtke objavile su izvješća o svome poslovanju u drugom kvartalu ove godine. Ekonomisti i analitičari predviđali su da će mnoge od njih zabilježiti pad prihoda zbog rastuće inflacije i poremećaja u dobavnim lancima, no tehnološki giganti poput Applea, Googlea, Microsofta, pa čak i Twittera, zabilježili su rast. Svi osim Mete.

Objavljivanjem pozitivnih poslovnih rezultata, Appleove su dionice, naime, porasle za 3,5 posto, prenosi Business Insider. Prihodi od 83 milijade dolara ostvareni su kroz prodaju iPhonea, iPadova i drugih usluga, a da utjecaj pandemije na velike kompanije i dalje ne jenjava pokazuje i pad prihoda ostvarenih od prodaje Mac računala. Prodaja Mac računala na kineskom tržištu pala je za 1 posto zbog lockdowna, a kako prenosi Reuters, upravo to tržište ključno je za Appleovo poslovanje.

Napetost u zapošljavanju

Tim Cook, izvršni direktor Applea u izjavi za CNBC rekao je da unatoč svemu Apple i dalje zapošljava.

– Vidimo inflaciju u našoj strukturi troškova. Vidimo je u logistici i plaćama te drugim komponentama, i još uvijek zapošljavamo, ali mi to radimo namjerno – izjavio je Cook za CNBC.

No, pojedine tvrtke već su najavile usporavanje zapošljavanja. Jedna od njih je i Twitter koji je prije nekoliko dana objavio da usporava zapošljavanje zbog pravne bitke koju vodi s Elonom Muskom, ali i drugih makroekonomskih čimbenika s kojima se bore i ostale srodne kompanije.

Prema pisanju Business Insidera, i Meta planira smanjenje radnih mjesta, i to za 10 posto, dok je u ožujku ove godine zaposlila 30 posto više ljudi nego u istom razdoblju prošle godine.

Meta prvi put bilježi pad prihoda i dobiti

Smanjenje broja zaposlenih u skladu je s financijskim izvješćem koje je objavljeno jučer, a prema kojem Meta prvi put u povijesti svog poslovanja posluje s padom prihoda i dobiti. U drugom tromjesečju ove godine, prihodi ovog tehnološkog diva pali su oko jedan posto, a dobit za čak 27 posto. Kao posljedicu ovakvih financijskih rezultata navodi se, između ostalog, Appleova stroža zaštita privatnosti njihovih korisnika.

Na Metino poslovanje značajno je utjecao TikTok, pa su tako najavljene velike promjene na sučeljima Instagrama i Facebooka kako bi, čini se, postali što sličniji toj kineskoj aplikaciji.

Konkurencija i tehnološki razvoj potaknuli su Metu na prelazak na metaverzum koji, čini se, ne privlače oglašivače, dok se pojedini pitaju hoće li Facebook doživjeti kraj kakav je doživio i Yahoo.

S druge strane, Microsoft i Alphabet, krovna kompanija Googlea, bilježe rast prihoda. Alphabet je u drugom tromjesečju ostvario rast prihoda od 13 posto, a Microsoft od 12,4 posto. Čini se da pandemija ipak nije negativno utjecala na sve big tech tvrtke budući da je razlog za ovako dobre rezultate poslovanja Alphabeta i Microsofta upravo poslovanje u oblaku.

26. travanj 2024 03:11