Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Amazon će uložiti do četiri milijarde dolara u AI startup Anthropic

25. Rujan 2023.
Amazonfoto Shutterstock

Amazon će uložiti do četiri milijarde dolara u AI startup Anthropic, rekle su dvije tvrtke, dok jedna od najpoznatijih grupa za e-trgovinu pojačava svoje rivalstvo protiv Microsofta, Mete, Googlea i Nvidije u brzorastućem sektoru za koji mnogi tehnolozi vjeruju da bi mogao biti puno veći od predviđenog. 

Iz kompanije su poručili da će na početku uložiti 1,25 milijardi dolara za manjinski udio u Anthropicu, koji poput Googleovog Barda i OpenAI-ja koji podržava Microsoft također upravlja chatbotom koji pokreće AI i analizira tekst. Ipak, Amazon ima opciju povećanja ulaganja u Anthropic na ukupno četiri milijarde dolara. 

TechCrunch je ranije ove godine izvijestio da Anthropic, koji također računa Google kao investitora, planira prikupiti čak pet milijardi dolara u sljedeće dvije godine. Anthropic, koji je ranije ovog mjeseca lansirao svoj prvi premium plan pretplate za chatbot Claude 2 usmjeren na potrošače, planira izgraditi ‘granični model‘, uvjetno nazvan ‘Claude-Next‘, koji je deset puta sposobniji od trenutno najmoćnije umjetne inteligencije.

Taj će razvoj zahtijevati milijardu dolara u potrošnji sljedećih 18 mjeseci, upozoravaju iz startupa. Nije ni čudno, s obzirom da je Microsoft tijekom godina uložio čak 11 milijardi dolara u OpenAI. Anthropic je u Amazonu pronašao strateškog investitora s dubokim džepom koji mu također može osigurati računalnu snagu za izgradnju budućih modela umjetne inteligencije, a zatim pronaći i pomoći u prodaji ponuda mnoštvu klijenata u oblaku.

Procijenjen na pet milijardi dolara 

Kao dio ugovora o ulaganju, Anthropic će koristiti Amazonov AWS kao primarnog pružatelja usluga u oblaku za kritična radna opterećenja, uključujući sigurnosna istraživanja i budući razvoj modela temelja, rekla je grupa za e-trgovinu. Anthropic će dodatno koristiti AWS Trainium i Inferentia čipove za izgradnju, obuku i implementaciju svojih budućih temeljnih modela.

Amazon vjeruje da može pomoći u ‘poboljšanju mnogih korisničkih iskustava, kratkoročnih i dugoročnih, kroz našu dublju suradnju‘ s Anthropicom, rekao je Andy Jassy, ​​izvršni direktor Amazona, u izjavi za medije. 

- Kupci su prilično uzbuđeni zbog Amazon Bedrocka, AWS-ove nove upravljane usluge koja tvrtkama omogućuje korištenje različitih temeljnih modela za izgradnju generativnih AI aplikacija povrh toga, kao i AWS Trainium, AWS-ovog čipa za AI obuku, a naša suradnja s Anthropicom trebala bi pomoći korisnicima da još više vrijednosti od ove dvije mogućnosti - dodao je. 

Anthropic, koji među svoje investitore također ubraja Spark Capital, Salesforce, Sound Ventures, Menlo Ventures i Zoom, prikupio je ukupno 2,7 milijardi dolara do danas. Startup je procijenjen na oko pet milijardi dolara u svibnju ove godine kada je osigurao 450 milijuna dolara u krugu financiranja. 

Najbolje tek dolazi 

Ugovor s Anthropicom omogućuje Amazonu, koji sve više ulaže u umjetnu inteligenciju, da izgradi još jače oružje u industriji koja se nevjerojatno brzo razvija. Izvršni direktor i suosnivač Anthropica Dario Amodei rekao je prošli tjedan da ne vidi nikakve prepreke na horizontu za ključnu tehnologiju svoje tvrtke.

- Posljednjih deset godina došlo je do tog značajnog povećanja u opsegu koji smo koristili za obuku neuronskih mreža i nastavljamo ih povećavati, a oni nastavljaju raditi sve bolje i bolje. To je osnova mog osjećaja da će ono što ćemo vidjeti u sljedeće 2, 3, 4 godine... biti blijedo u usporedbi s tim - rekao je Amodei prošli tjedan.

Anthropic se ‘dugoročno‘ obvezao pružiti korisnicima AWS-a širom svijeta pristup budućim generacijama svojih temeljnih modela putem Amazon Bedrocka, AWS-ove potpuno upravljane usluge koja pruža siguran pristup vrhunskim temeljnim modelima u industriji. Uz to, Anthropic će korisnicima AWS-a omogućiti rani pristup jedinstvenim značajkama za prilagodbu modela i mogućnosti finog podešavanja.

- Obuka najsuvremenijih modela zahtijeva opsežne resurse uključujući računalne snage i istraživačke programe. Amazonovo ulaganje i opskrba tehnologijama AWS Trainium i Inferentia osigurat će da budemo opremljeni za nastavak unaprjeđenja granice sigurnosti i istraživanja umjetne inteligencije. Radujemo se bliskoj suradnji s Amazonom kako bismo odgovorno proširili usvajanje Claudea i isporučili sigurne AI tehnologije u oblaku organizacijama diljem svijeta - zaključili su iz Anthropica. 

27. travanj 2024 17:48