Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Bauwerk Group Hrvatska i E.ON Hrvatska ugovorili izgradnju energetskog postrojenja

03. Travanj 2023.
Igor Benaković, Bauwerk Groupfoto Ratko Mavar

Bauwerk Group Hrvatska, članica Bauwerk Group, i E.ON Solar, dio E.ON Hrvatska Group, sklopili su ugovor o izgradnji energetskog postrojenja na biomasu u Đurđevcu, vrijedan 17 milijuna eura, objavile su u ponedjeljak te dvije tvrtke.

- Vrijednost dogovorenog posla je 17 milijuna eura i najveća je dosadašnja investicija E.ON-a Hrvatska ugovorena prema PPA ugovoru (Power Purchase Agreement - ugovor o otkupu električne energije) na sedam godina nakon puštanja u pogon - navodi se u priopćenju. 

Projekt izgradnje trajat će nešto više od godinu i pol dana po principu ključ u ruke, gdje će stručnjaci iz E.ON-a isporučiti sve faze realizacije od projektiranja, izgradnje, ispitivanja i puštanja u pogon do eksploatacije u komercijalnom pogonu, dok je izvođenje glavnih radova ugovoreno s tvrtkom Amarc, ističu dvije kompanije.

Bauwerk Group je grupacija sa sjedištem u švicarskom St. Margrethenu i među vodećim je proizvođačima i dobavljačima vrhunskog parketa te uz ostalo ima nekoliko proizvodnih pogona u Europi, među kojima je i pogon u Đurđevcu, u kojem se uglavnom proizvodi troslojni parket. 

Kako se najavljuje, energetsko postrojenje u Đurđevcu će, nakon puštanja u pogon, ‘koristiti drvenu sječku na mjestu njenog nastanka kao pogonsko gorivo koje će pretvoriti u korisnu energiju‘.

- Time će se značajno doprinijeti uštedi električne energije. (...) Drvena sječka ostatak je iz proizvodnog ciklusa proizvodnje parketa tvrtke Bauwerk Group Hrvatska, a koja se koristi na mjestu nastanka u postrojenju čime se otklanja potreba za dodatnim energentima te izloženost izrazito promjenjivim cijenama energenata na tržištima - ističu dvije kompanije u priopćenju.

Postrojenje će, kako se navodi, imati instaliranu neto električnu snagu 1,1 megavat (MW) te toplinsku nešto manje od 6 MW.

Predsjednik Uprave Bauwerk Group Hrvatska Igor Benaković je u priopćenju izjavio kako ta tvrtka, kao entitet Bauwerk Group, slijedi strategiju grupe, uvažavajući smjernice EU te ide prema realizaciji koncepta ‘Smart Factory‘.

Ustvrdio je kako su već realizirali niz projekata koji su rezultirali visokim uštedama te povećanjem efikasnosti proizvodnje u sklopu podrške održivom načinu razmišljanja i zelenoj transformaciji.

Pritom je podsjetio da je Bauwerk Group Hrvatska 2022. realizirala obnovu kompletne flote viličara te potpuni prelazak na električne viličare, što je rezultiralo smanjenjem CO2 otiska, a tijekom prethodne godine završili su i prvu fazu projekta ugradnje fotonaponske elektrane.

- Kako bi osigurali maksimalnu samodostatnost i stabilnost opskrbe dva najvažnija energenta za proizvodnju - topline i struje, Bauwerk Group Hrvatska odlučila se i na realizaciju projekta kogeneracijske energane. Uvođenjem kogeneracijskog sustava Bauwerk Group Hrvatska dodatno podupire sustav kružnog gospodarstva, pri čemu se drvni otpad nastao u proizvodnji koristi za proizvodnju toplinske i električne energije, koja se opet koristi za potrebe proizvodnje - izjavio je Benaković. 

Naveo je i kako je zajednički razvoj projekta kogeneracije započet prije više od godinu dana te da Bauwerk Group Hrvatska i u budućnosti planira ulagati u projekte kojima će dodatno smanjiti CO2 otisak.

Predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska Andreas Rörig je rekao kako je potpisivanje ugovora s Bauwerk Group Hrvatska odraz njihove snažne strategije koju provode kroz rješenja obnovljivih izvora energije.

- Imamo znanja i iskustva u različitim energetskim rješenjima, kao što je i biomasa, zahvaljujući kojoj će naš partner proizvoditi vlastitu električnu energiju i time značajno uštedjeti - izjavio je Rörig.

19. veljača 2024 03:42