Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Brojimo šlepere (S05E01): Končar ove godine izvezao više od 860 šlepera

04. Lipanj 2024.
Končar, izvoz transformatora

Krećemo s novom sezonom naše akcije ‘Brojimo šlepere‘! Dok neki broje turiste, mi brojimo šlepere s robom za izvoz koji su za nacionalnu ekonomiju značajniji od izvoza usluga, a to je u javnosti sasvim zanemarena spoznaja. 

Pozitivan trend novougovorenih poslova Grupe Končar i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, što je rezultiralo još većom potražnjom za transformatorima. Samo u ovoj godini, do sredine svibnja, iz dvije Končareve tvornice transformatora izašlo je više od 860 šlepera. Radi se o isporuci distributivnih, srednje energetskih, specijalnih i mjernih transformatora. Transformatori su iz Končara isporučeni kupcima diljem svijeta, najvećim dijelom na tržišta Njemačke, Švedske, Austrije, Nizozemske, Španjolske, Finske, Mađarske, Litve, SAD-a i Australije.  

Podsjećamo, Končar je 2023. godine ostvario najveće prihode, dobit i profitnu maržu ikada. Novougovoreni poslovi premašili su iznos od 1,3 milijarde eura, od čega je 76,6 posto ugovoreno za izvoz. Promjene i aktivnosti koje su pokrenute u posljednje četiri godine, uz naglasak na prilagođavanje tržišnim trendovima, doprinijele su ovim izvanrednim rezultatima, kažu iz tvrtke.

Također, zelena tranzicija u Europi posljednjih nekoliko godina hvata puni zamah što je Končar, čini se, na vrijeme prepoznao i na tome kapitalizirao pa su brze prilagodbe razvojnih, proizvodnih i poslovnih procesa novoj elektroenergetskoj eri rezultirali  rekordnim iznosom novih narudžbi, poglavito sa zahtjevnih tržišta Njemačke, Švedske, Austrije, Norveške i Nizozemske.  

U prvom tromjesečju, od ukupno 387,2 milijuna eura novougovorenih poslova, na izvozna tržišta odnosi se čak 83,1 posto ili 321,9 milijuna eura. Učešće zemalja Europske unije u ukupno ugovorenim poslovima na izvoznim tržištima iznosi gotovo 84 posto. Knjiga narudžbi, backlog, na kraju prvog tromjesečja ove godine iznosi 1,6 milijardi eura, što je 177,2 milijuna eura više nego na kraju 2023. godine.   

- S obzirom na činjenicu da Končar na nekoliko lokacija u Zagrebu ima desetak tvornica, a ovdje su podaci samo za njih dvije, broj šlepera koji izlaze ih svih tvornica puno je veći. Posebno veseli činjenica da novougovoreni poslovi i dalje rastu znatno više od prihoda, a u otvorenim obvezama, backlogu, ugovori za naredne godine, 2025. i dalje, dosegnuli su iznos od blizu 800 milijuna eura. Slijedom navedenog za očekivati je da će iz Končarevih tvornica u godinama koje slijede izaći još veći broj šlepera - kažu iz Končara za Lider. 

BROJIMO ŠLEPERE, 5. SEZONA

  • Končar: 860+ šlepera

Akcija ‘Brojimo šlepere‘ se nastavlja pa ovom prilikom pozivamo sve poduzetnike da nam se jave s informacijama o količini svojih kamiona i šlepera koje pune za izvoz. Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na naše društvene mreže.

24. lipanj 2024 08:03