Tvrtke i tržišta
StoryEditor

CIAK Grupa preuzimanjem slovenske tvrtke Potokar nastavlja konsolidaciju regionalnog tržište

17. Veljača 2023.
CIAK Grupafoto Ciak Grupa
CIAK Grupa je zaključila transakciju preuzimanja slovenske tvrtke Potokar, objavili su na Zgrebačkoj burzi. Potokar je kompanija sa sjedištem u Ljubljani i jedno od društava u segmentu nezavisnog aftermarketa (tzv. „IAM“) na slovenskom tržištu, s prihodom većim od sedam milijuna eura na 18 lokacija rasprostranjenih širom Slovenije uz asortiman od preko 40 tisuća artikala. 
 
Potokar je jedan od pionira nezavisnog aftermarketa tržišta Slovenije, obiteljska kompanija koja je oduvijek imala fokus na dugoročnom razvoju poslovanja.  - Snažno ime Potokar i ključne vrijednosti kompanije će nastaviti biti njegovane od strane lokalnog tima pod vodstvom Petera Potokara na poziciji predsjednika uprave, s još većom snagom i usmjerenjem na proširenje ponude na tržištu Slovenije zahvaljujući potpori CIAK Grupe – stoji u priopćenju.
 
Nadalje ističu kako je, uzimajući u obzir osnovne djelatnosti CIAK Grupe, preuzimanje društva Potokar  je jedan od logičnih koraka daljnjeg osnaživanja i rasta portfelja CIAK Grupe. Kao obiteljska kompanija, Potokar je kako u poslovnoj kulturi tako i u ekspertizi vrlo slična društvu CIAK Auto te se očekuje puno iskorištenje sinergijskih efekata ove dvije kompanije te ostvarenje još boljih rezultata u nadolazećim godinama.
 
Ovom transakcijom CIAK Grupa nastavlja biti jedno od vodećih društava u segmentu nezavisnog aftermarketa u Adria regiji, sa snažnim prisustvom u distribuciji rezervnih dijelova osobnog programa šifrom Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije te sada i Slovenije, stoji u njihovom priopćenju. 
 

Već nekoliko akvizicija

 
CIAK Grupi u većinskom vlasništvu obitelji Leko ovo nije prva akvizicija otkako su u listopadu 2020. izašli na Zagrebačku burzu nakon provedenog IPO-a. Prvo su u ožujku 2021. preuzeli tvrtku Next Auto iz Podgorice, kao i zagrebački Trgometal koji se bavi prodajom rezervnih dijelova za teretna i osobna vozila. Preuzimanje društva Auto Milovanović bila im je treća akvizicija u 2021. godini kojom su se nakon crnogorskog tržišta proširili i na bosansko-hercegovačko da bi s najnovijom akvizicijom ušli i na tržište Slovenije. Vrijednost nijedne transakcije nije otkrivena.
 
Osim toga, ovaj je distributer autodijelova u siječnju prošle godine preuzeo lokalno poslovanje njemačkog društva društva Stahlgruber specijaliziranog za distribuciju alata i servisne opreme u Hrvatskoj i cjelokupni lokalni tim.
 
Podsjetimo, CIAK Grupa je 2020. godine uvrštena na Zagrebačku burzu nakon provedenog IPO-a u kojem su investitori za 6,34 milijuna dionica uplatili 222 milijuna kuna. Riječ je o sva četiri obvezna mirovinska fonda kao najvećim investitorima te o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, investicijskim fondovima, osiguravajućim društvima i ostalima. Prema podacima SKDD, Ivan Leko drži vlasnički udio od 50,59 posto, a Ljilja Leko 16,10 posto. Mirovinski fondovi drže oko 22 posto dionica CIAK Grupe.
 

2021. povijesno najbolja godina

 

U zadnjem godišnjem konsolidiranom financijskom izvješću za 2021. godinu objavljenom na ZSE stoji da je ta godina bila najuspješnija u povijesti tvrtke. Akvizicijom čak šest kompanija u pet zemalja ostvaren je vrlo važan korak u konsolidaciji regionalnog tržišta. Time je CIAK Grupa dodatno ojačala svoju poziciju na regionalnom tržištu i osigurala temelje za naredni ciklus poslovnog razvoja Grupe.

Konsolidirani prihodi u 2021. rasli su preko 40 posto na 183,3 milijuna eura (1,3 milijardi kuna) dok je EBITDA  rasla 77 posto na 18,8 milijuna eura (142 milijuna kuna)

Broj zaposlenika u 2021. godini je povećan za 735 ili 58 posto na preko dvije tisuće zaposlenika u šest zemalja. Neto dobit na konsolidiranoj razini iznosi 9,3 milijuna eura (70,1 milijuna kuna) što je bilo 163 posto više u odnosu na 2020. godinu.

 
25. travanj 2024 16:35