Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Crodux derivati dva ugašen s gubitkom: Zbog zamrzavanja cijena goriva svi naftaši posluju ‘u crvenom‘

03. Veljača 2023.
Simona Kostrevcfoto Igor Soban/pixsell

Nekadašnja tvrtka Ivana Čermaka Crodux derivati dva izbrisana je prošlog mjeseca iz Sudskog registra. Posljedica je to prodaje tvrtke slovenskom Petrolu, koji ju je integrirao u svoj sustav i krajem prošle godine pripojio hrvatskom Petrolu.

Zbog toga je Uprava već 30. siječnja predala godišnji financijski izvještaj za prošlu godinu, iako je rok za predaju do kraja travnja. Potpisala ga je nova Uprava Petrola, na čelu sa Simonom Kostrevc, premda je preuzimanje Čermakove tvrtke i poslovanje do pripajanja vodila prethodna garnitura, na čelu s Borisom Antolovičem.  

Iako se radi o poslovanju za prvih jedanaest mjeseci (do pripajanja Petrolu), zanimljivo je pogledati kako je prva velika naftna kompanija preživjela zamrzavanje cijena goriva. Tu je činjenicu, naravno, izdvojila i Uprava, navodeći u dijelu rezerviranom za tržišne rizike da je zbog nestabilnih cijena energije i globalne krize na energetskom tržištu Vlada posebnim uredbama utvrđivala iznose najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i ograničila visinu marže, što se nepovoljno odrazilo na poslovanje. Ističe se i da se tvrtka suočavala i ‘s razdobljima prodaje s negativnom maržom‘.

Ostvaren je prihod od 603,32 milijuna eura, odnosno  (izvještaj za 2022. podnose se u kunama, a u ovome su korišteni referentni tečajevi od 1. studenoga 2022., odnosno 31. prosinca 2021.). Pa, premda jedan mjesec čini dvanaestinu godine (8,3 posto), ukupni prihodi smanjeni su čak 27,7 posto – u 2021. iznosili su 834,43 milijuna eura. Kad se tome doda inflacija, koja je u studenome dosegla 13,5 posto, taj pad prihoda još je dramatičniji. To se odrazilo i na rentabilnost poslovanja. Tvrtka je u 2021. iskazala bruto dobit od 11,97 milijuna eura, a pošle je godine unatoč smanjenju rashoda od 26 posto, ostvaren prvi i posljednji gubitak, od 1,41 milijuna eura.

Crodux derivati dva završio je poslovanje s 51 zaposlenim, dok je 2021. završio sa njih 1166. Premda su benzinske crpke integrirane u Petrolov sustav, robna marka Crodux ostaje ‘jer se želi iskoristiti njezina snaga i ugled na hrvatskom tržištu‘.

Tako ćemo i dalje imati dva Croduxa, naftni i plinski, odnosno Petrolove crpke s brendom Crodux i Crodux plin, tvrtku u kojoj Čermak nastavlja sa svojim plinskim biznisom, koji nije bio predmet transakcije s Petrolom.

21. travanj 2024 12:04