Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Danski div Moller-Maersk očekuje slabiju potražnju za kontejnerskim prijevozom u 2023.

08. Veljača 2023.

Danska tvrtka za kontejnerski prijevoz Moller-Maersk najavila je u srijedu znatno slabije poslovne rezultate u ovoj godini zbog očekivane slabije potražnje u uvjetima posustajanja svjetskog gospodarstva.

U prve dvije godine pandemije Maersku su na ruku išle visoke vozarine u okruženju snažne potražnje za potrošačkom robom koja je ispraznila zalihe proizvođača i opteretila kapacitete prijevoznika, podupirući globalnu trgovinu.

U 2022. gospodarska je aktivnost usporila, problemi u nabavi postupno su ublaženi, a kompanije su počele gomilati zalihe i to je zakočilo trgovinu i pritisnulo vozarine, koje su u četvrtom tromjesečju bile za četvrtinu niže nego u prethodna tri mjeeca, tumači Maersk.

U ovoj godini danska kompanija očekuje pad globalne potražnje za kontejnerskim prijevozom za 2,5 posto.

- Situacija na tržištu pomorskog prijevoza trenutno je loša. Vozarine su se stabilizirale na nižoj razini koja za nas nije katastrofalna - naglasio je Vincent Clerc, izvršni direktor kompanije dodavši ipak da će se fokusirati na smanjenje troškova.

Maersk je u međuvremenu počeo kupovati skladišta i distribucijske centre kako bi, uz kontejnerski prijevoz, ponudio i uslugu prijevoza od trgovca do krajnjeg potrošača. Kompanija u ovoj godini očekuje temeljnu dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u rasponu od osam do 11 milijardi dolara.

 2022. iznosila je 36,8 milijardi dolara i bila je veća za 53,3 posto nego u godini ranije. Lanjski prihod iznosio je 81,5 milijardi dolara i uvećan je za 31,9 posto u odnosu na 2021.

16. travanj 2024 23:35