Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dogovor o granicama zaduživanju u SAD-a pozivno utjecao na europske burze

29. Svibanj 2023.
foto Shutterstock

Na europskim burzama najvažniji indeksi su porasli na krilima smanjene neizvjesnosti nakon što je u subotu postignut politički dogovor u SAD-u oko podizanja granice zaduživanja

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,24 posto, na 462 boda, a pritom su na najvećem dobitku bankarske dionice. No, trgovanje je prigušeno, jer zbog Dana sjećanja danas ne rade britnaska i američka financijska tržišta. Istodobno, njemački DAX u plusu je 0,45 posto, na 16.060 bodova, a francuski CAC za 0,4 posto, na 7.348 bodova.

Europske burze tako su dobro startale, nakon što su prošli tjedan u nervoznoj trgovini zabilježile gubitke, pri čemu je Stoxx 600 dotaknuo najnižu razinu u zadnjih osam tjedna prije oporavka u petak. Investitore je ohrabrilo postizanje dogovora američkog predsjednika Joe Bidena i čelnika američkog Kongresa Kevina McCarthyja o podizanju granice zaduživanja SAD-a s 31,4 bilijuna dolara do 1. siječnja 2025. čime je završeno nakon višetjedno mukotrpno pregovoranje. 

Američki politički čelnici sada moraju osigurati potporu tom dogovoru u Kongresu prije 5. srpnja kako bi se izbjegao bankrot SAD-a.

Čekaju se podaci o inflaciji 

I dok se priča o američkom zaduživanju postupno smiruje, tržišta pozornost okreću ka ekonomskim pokazateljima i posljedično procjenama daljnjeg kretanja kamatnih stopa. Najvažnije smjernice stići će u četvrtak od objave podatka o inflaciji u eurozoni. 

Najveća dobitnica danas je dionica švedske nekretninske grupe SBB, sa skokom cijene za 6,2 posto, jer je najavila da razmatra svoje strateške opcije, uključujući prodaju kompanije, pojedine poslovne segmente ili imovine. Rejting agencija Fitch u petak je srezala kreditni rejting te kompanije na neinvesticijski, navevši kao razlog nedostatnu likvidnost.

I azijske burze zabilježile su rast. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je 1,03 posto, na 31.233 boda, a tijekom trgovanja dosegnuo je i 31.560 bodova, najvišu razinu od srpnja 1990. godine. I ostali najvažniji regionalni azijski burzovni indeksi bili su u zelenome, izuzev hongkonškog, koji je kliznuo 0,3 posto, pod pritiskom podataka o padu profita industrijskih kompanija u Kini koji je ojačao zabrinutost investitora da drugo najveće svjetsko gospodarstvo gubi na zamahu.

Na Zagrebačkoj burzi se također očekuje mirno trgovanje, dok će smjer kretanja Crobex indeksa biti pod utjecajem zbivanja na europskim burzama.

Dolar blago porastao 

Na deviznim tržištima dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američkog dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta jutros je ojačao blagih 0,02 posto, na 104,29 bodova, najvišu razinu u zadnja dva mjeseca. Trgovanje je pritom suzdržano, budući da SAD i Britanija danas ne rade zbog Dana sjećanja.

Tečaj jena, pak, oslabio je jutros na najnižu razinu prema američoj valuti u zadnjih šest mjeseci od 140,89 jena za dolar, pri čemu je američka valuta na putu dobitka ovoga mjeseca za više od 3 posto prema jenu. Istodobno, tečaj eura iznosi 1,0727 dolara te se kreće oko najniže razine prema dolaru u zadnja dva mejseca.

Turska lira, pak, kreće se oko rekordno niske razine od 20,06 lira za dolar, koju je dotaknula u petak. Jutros se njome trguje po 20,04 lira za dolar nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan pobjedio u nedjelju na predsjedničkim izborima, osiguravši time ulazak svoje autoritarne vladavine u treće desetljeće.

25. travanj 2024 04:23