Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Esad Hajdarovac: Zbog inflacije cijenu sada dogovaramo neposredno prije početka gradnje

09. Travanj 2023.
Esad Hajdarovacfoto Ratko Mavar

Iako se u Hrvatskoj uvelike grade kuće i zgrade od tradicionalnih materijala uobičajenih za ovo podneblje, sve više je interesa za montažne niskoenergetske stambene građevine s drvenom konstrukcijom. Promjeni mišljenja kumovali su svakako potresi, ali i zeleni trendovi te postojani izdržljivi materijali koji takvim kućama produljuju vijek trajanja.

Nakon 31 godine na hrvatskom tržištu obiteljska tvrtka Domprojekt, koja gradi, proizvodi i projektira niskoenergetske montažne obiteljske kuće, vrtiće, škole, zdravstvene ustanove i poslovne zgrade, potvrđuje da se s vremenom slika o takvoj gradnji uvelike promijenila.

Vlasnik i direktor zagrebačkog Domprojekta Esad Hajdarovac ističe da su prva tvrtka u Hrvatskoj koja je tu vrstu gradnje podigla na potpuno novu razinu, ali i da im je na početku doista najteže bilo boriti se s tradicionalnim uvjerenjima kupaca. Od osnivanja tvrtke prisutni su na svim domaćim i stranim sajmovima, a danas i na webu i društvenim mrežama pružaju konkretne informacije i prikazuju sve mogućnosti svoga sustava gradnje.

– Rezultati tog truda vidljivi su te se slika o gradnji drvenom konstrukcijom iznimno poboljšala, ali su zato sad tu drugi problemi, poput cijene materijala i rada, nelojalne konkurencije koja šteti ugledu koji stvaramo već 31 godinu. Iako je zbog dostupnosti i mogućnosti gradnje po fazama u Hrvatskoj zastupljenija tradicionalna gradnja, Hrvati danas prihvaćaju sustav montažne gradnje s punim povjerenjem i prate trendove ekonomski razvijenih zemalja u svijetu. U našem sustavu objekti se grade u cjelini i izvana se u potpunosti završavaju. Tako dobivamo objekte koji su statički pouzdani, izvrsno izolirani, zaštićeni od svih vanjskih utjecaja te izgledom oplemenjuju sredinu. Važno je naglasiti tvorničke uvjete kod kojih možete biti sigurni da ćete od renomiranog proizvođača dobiti upravo proizvod sa svojstvima koja su i deklarirana te ćete na kraju za taj proizvod dobiti certifikat CE – iznosi Hajdarovac.

Domprojekt nudi različite sustave zidnih, stropnih i krovnih konstrukcija kojima je nosivi materijal drvo, a sustavi su manje ili veće debljine ovisno o lokaciji, što omogućuje velik raspon ponude objekata. Osim obiteljskih kuća, gradio je kuće za najam, kuće s apartmanima, višekatne i višestambene zgrade, škole, vrtiće, zdravstvene ustanove i vikendice.

Tvrtka je osnovana 1984. godine te u prvim godinama rada izdaje katalog vlastitih projektnih rješenja koja su se distribuirala po cijeloj regiji. Hajdarovac naglašava da je njezin razvoj bio izrazito uspješan pa mu je već u to vrijeme sazrijevala ideja pokretanja proizvodnje objekata s drvenom nosivom konstrukcijom. Od 1992. uz projektiranje u ponudu su uvrstili i proizvodnju te gradnju montažnih kuća. Dodaje da su počeci bili vrlo skromni, tvrtka je pokrenuta vlastitim sredstvima te se tijekom godina malim koracima neprestano razvijala.

– Danas su uz mene u Domprojektu supruga Đanina, koja je voditeljica prodaje, sin Elis, mag. ing. aedif., te kći Larisa, mag. ing. arch. Tijekom svih godina ulažemo u napredak na području projektiranja, proizvodnje, marketinga, prodaje. Sada se u našoj djelatnosti zbog poboljšanja uvjeta rada i unaprjeđenja kvalitete mnogo ulaže u automatizaciju proizvodnih procesa. Upotrebljavaju se klasični CNC strojevi za obradu drva i elemenata te robotizacija usmjerena prema izradi strojeva koji mogu obavljati višestruke funkcije. Neprekidno se razvijaju novi materijali i koji će imati bolja izolacijska svojstva uz manju debljinu, bolje zvučne, protupožarne i statičke karakteristike. U tvrtku uvijek ulažemo znatan dio dobiti i to u proširenje poslovnih i proizvodnih prostora, nadogradnju proizvodnih procesa i obrazovanje stručnih kadrova – rekao je Hajdarovac.

Za vrijeme koronakrize Domprojektu je bilo izazovno raditi u inozemstvu zbog potrebnih potvrda, testiranja, a jedno vrijeme je mnogo problema bilo s nabavom materijala uslijed ograničenih količina te ogromnog rasta cijena. Sve se prilično zakompliciralo, svjedoči Hajdarovac, ali presložili su se, uključili veći broj dobavljača, uveli djelomičan rad od kuće, online sastanke i unatoč ograničenjima bilježili su i dalje rast u poslovanju. Domprojekt tada ni dana nije prestao raditi, a nije mu trebala ni pomoć države. Prema Hajdarovcu, Domprojekt za osamdesetak zaposlenika osigurava sigurne, redovite i poticajne plaće.

– Tijekom godina rada nailazili smo na mnoge izazove. Postojeće stanje s inflacijom i energetskom krizom samo je još jedan u nizu izazova. Sada smo prilagodili uvjete poslovanja, drugačije preuzimamo ugovorne obveze. S obzirom na nemogućnost davanja jamstva za cijene u budućnosti predugovorom se definiraju obveze vezane uz termine, a ugovorom uoči građenja konačna cijena. Također je zanimljivo da je kod nas zaokružen proces od prve idejne skice do konačnog proizvoda. Tako naši projektanti mogu izravno u praksi vidjeti brojne detalje, a djelatnici u proizvodnji i na gradilištu za sve nedoumice mogu se obratiti svojim kolegama – zaključuje Hajdarovac. 

Cijeli tekst možete pročitati u aktulanom tiskanom ili digitalnom izanju Lidera. 

24. travanj 2024 15:37