Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Gordan Kolak (Končar): Stanje otvorenih narudžbi daje nam pravo na optimizam

23. Rujan 2024.
Gordan Kolakfoto Boris Ščitar
Najveće hrvatske tvrtke, unatoč inflaciji i ostalim izazovima, posluju izvrsno. Raste im prihod, više izvoze, razvijaju nove proizvode i digitaliziraju poslovne procese, ulažu u automatizaciju i umjetnu inteligenciju (AI), te smanjuju ugljični otisak. Predsjednike Uprava najboljih kompanija anketirali smo o poslovanju ove godine. Pitali smo ih kakve su im izvozne ambicije, kako prilagođavaju poslovanje ESG zahtjevima i ulažu li i kako u automatizaciju

- Grupa Končar je, nakon četiri uzastopne rekordne godine, snažan trend rasta nastavila i u ovoj godini, koju su već u prva dva kvartala obilježili značajni razvojni i financijski iskoraci. Naime, Končar je do kraja lipnja ostvario konsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 478,7 milijuna eura, što je za 95,8 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na usporedno razdoblje iz 2023. godine.

Uz prihode, jednu od ključnih potvrda snažne uzlazne putanje i ujedno temeljnu osnovu za sve daljnje ambicije i planove predstavljaju novougovoreni poslovi koji su u prvom polugodištu dosegli 866,2 milijuna eura, od čega se čak 81 posto odnosi na izvoz. Time smo postavili novu rekordnu razinu stanja otvorenih narudžbi od čak 1,8 milijardi eura te još jednom potvrdili položaj jednog od najvećih hrvatskih izvoznika.

Tržišni trendovi i stanje otvorenih narudžbi daju nam pravo na optimizam i visoka očekivanja i u nadolazećem razdoblju. Iako je dio izvrsnih rezultata postignut zahvaljujući prilikama, potencijalima i globalnoj potražnji uslijed zelene energetske tranzicije te promišljenom i sustavnom iskorištavanju istih, važno je istaknuti kako Končar djeluje u industriji u kojoj brzina prilagođavanja novoj tehnološkoj eri diktira, ne samo izvoznu konkurentnost, već i cjelokupni opstanak na tržištu. Nizom strukturnih promjena i strateških ulaganja kroz posljednje četiri godine, učvrstili smo liderski položaj na području šire regije, osnažili vlastite kompetencije te podigli tehnološku osnovu na razinu koja nam omogućuje, ne samo praćenje, već u pojedinim segmentima i postavljanje visokotehnoloških trendova. Končar je već dugi niz godina sinonim za održivi razvoj i postavljanje korporativnih standarda u implementaciji ESG načela, odavno prije nego je to postao globalni trend.

Nefinancijsko izvještavanje dio je naše korporativne politike već gotovo 20 godina, a tu smo predanost ove godine dodatno usustavili i kroz Strategiju održivosti 2024. – 2026. koja je sveobuhvatna, transparenta i dostupna na našoj službenoj mrežnoj stranici. U planu je nastavak opsežnog investicijskog ciklusa i u nadolazećem razdoblju te podrazumijeva daljnja ulaganja u osobni i profesionalni razvoj ljudi, širenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta te posebice istraživanje i razvoj s ciljem jačanja inovativnosti i operativnosti u skladu s općim tehnološkim napretkom u elektroenergetskoj industriji te urbanoj mobilnosti. Alati na osnovi umjetne inteligencije već su integrirani u dio našeg poslovnog portfelja u segmentu digitalnih rješenja i tehnologija, a svakako se razmatraju i opsežniji oblici implementacije takvih rješenja u ostale poslovne segmente, ovisno o tehnološkim nišama i potrebama naših kupaca diljem svijeta.

23. rujan 2024 19:02