Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Italiji i Austriji stiže manje ruskog plina

11. Srpanj 2022.

Ruski Gazprom izvijestio je da će smanjiti isporuke plina u Italiju otprilike za trećinu, objavila je u ponedjeljak talijanska energetska kompanija Eni, a o znatno manjim pošiljkama izvijestio je i austrijski OMV.

Umjesto uobičajena 32 milijuna kubika u ponedjeljak će biti isporučen vjerojatno 21 milijun, navodi Eni iz obavijesti ruskog dobavljača. Ruski plin u Italiju najvećim dijelom stiže plinovodom Družba. Gazprom je danas zatvorio Sjeverni tok 1 na desetak dana radi održavanja.

Italija većinu potreba za plinom podmiruje uvozom iz Rusije. Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače talijanska vlada pokušava smanjiti ovisnost o ruskom plinu, sklopivši ugovore s drugim dobavljačima, poput Azerbajdžana, Katara i Alžira. Preko operatora plinske mreže Snam kupili su i dva terminala za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog plina (LNG).

Manje plina i za OMV

Austrijska energetska kompanija OMV objavila je pak u ponedjeljak da joj je ruski Gazprom dodatno smanjio isporuke plina.  Od sredine lipnja Gazprom je isporučivao otprilike upola manje plina no što je naručeno, naveo je glasnogovornik OMV-a Andreas Rinofner.

U ponedjeljak stiglo je čak 70 posto manje plina no što je naručeno, izjavio je glasnogovonik austrijske kompanije za agenciju APA. Dodao je i da će punjenje skladišta ovisiti o dnevnoj potrošnji i nabavi plina na fizičkim tržištima. Koliko je plina stvarno isporučeno i uskladišteno bit će poznato dan-dva kasnije, objasnio je glasnogovornik OMV-a.

Austrija je nedavno upozorila Gazprom da će, ako ne napuni svoj dio skladišta u Haidachu blizini Salzburga, prepustiti taj posao drugim tvrtkama. Zato je regulator E-Control pokrenuo postupak izbacivanja Gazproma, rekla je ministrica energetike Leonore Gewessler.

Skladište u Haidachu ima kapacitet od 2,9 milijardi kubika. Gazprom ima pravo na dvije trećine, ali ga nije koristio mjesecima.

03. ožujak 2024 09:46