Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ivica Milotić (Histris): Istarska kobasica dobila maksimalne tri briselske zvjezdice

23. Veljača 2023.
Ivica Milotić, Histris
Ljubitelji istarskih delicija od mesa s domaćih farmi i lovišta odavno znaju za proizvode porečkog Histrisa, koje je moguće kupiti u gotovo svim većim domaćim maloprodajnim lancima i specijaliziranim trgovinama, a prisutni su i u Italiji, Austriji, Sloveniji i Njemačkoj. O kvaliteti njegovih proizvoda svjedoče brojne domaće i međunarodne nagrade, a zadnja je stigla iz Bruxellesa

Uporno korištenje mesa dobivenog s hrvatskih farmi pri izradi suhomesnatih i mesnih proizvoda za Histris iz Poreča pokazalo se kao najbolja poslovna odluka. I jedina moguća, uvjeren je Ivica Milotić, vlasnik i direktor Histrisa, koji je od početka proizvodnje isticao važnost sirovine domaćeg podrijetla unatoč činjenici da je znatno skuplja od uvoznog mesa. Gledajući unatrag i proučavajući svjetske trendove, potpuno je siguran da je donio ispravnu odluku.

To potvrđuju i brojne nagrade domaćih i međunarodnih specijaliziranih sajmova, a zadnja priznanja stigla su u siječnju od Međunarodnog instituta za okuse hrane i pića iz Bruxellesa. Tako je već pri prvom Histirosovu sudjelovanju na prestižnom certificiranju okusa i kvalitete hrane i pića čak devet Histrisovih suhomesnatih proizvoda nagrađeno zvjezdicama ‘Superior Taste Awarda‘. Riječ je o jednom od najpoznatijih svjetskih priznanju vrhunske kvalitete okusa, a najveća moguća ocjena od tri zvjezdice dodijeljena je Histrisovoj istarskoj kobasici.

 

Nagrada na nagradu

S dvije su zvjezdice ocjenjene kobasica od divlje svinje, kobasica od jelena, salama od jelena s tartufima i istarska panceta, a jednom zvjezdicom nagrađene su salama od divlje svinje s tartufima, salama od boškarina, istarska kobasica s tartufima te istarski ombolo (žlomprt ili zarebnjak – mesni dio svinjskoga kotleta). Za to priznanje, objašnjava Milotić, natječu se kompanije iz 130 zemalja svijeta s tisućama proizvoda.

– Samo najbolji su certificirani, a to su proizvodi koji uspješno prođu slijepa testiranja žirija sastavljena od 200-tinjak vrsnih svjetskih šefova i sommeliera, pri čemu osobitu važnost pridaju okusu, mirisu, teksturi i izgledu proizvoda. Također, prošle je godine u konkurenciji od 124 uzorka na ocjenjivanju salama i kobasica u sklopu Međunarodnog sajma ‘S klobasicom u EU‘ Histrisova salama od jelena s tartufima proglašena šampionom sajma.

Naše su tri glavne skupine proizvoda svježe meso i mesni pripravci, polutrajni suhomesnati i trajni suhomesnati proizvodi. Svježe meso rasijecamo i pakiramo za trgovine, a u setu polutrajnih proizvoda su šunke, kobasice, kranjske, hrenovke. Od trajnih suhomesnatih proizvoda nudimo tako tradicionalne istarske proizvode poput pancete, istarske kobasice s ružmarinom te s tartufom i salame od boškarina. Proizvodimo i salame te kobasice od divljači, koje zadnjih godinu dana radimo i s tartufima. Najtraženiji su naravno tradicionalni istarski proizvodi: istarska kobasica, panceta, ombolo, istarska kobasica s tartufom i proizvodi od mesa divljači – iznosi Milotić.

Ističe da sva sirovina u Histrisovoj proizvodnji nosi oznaku ‘Meso hrvatskih farmi‘, a zahvaljujući privatnom lovištu koje Histris ima u zakupu kod Ogulina i otkupu divljači od mjesnih lovačkih društava omogućena je izrada salama te kobasica od divljači. Prema Milotiću, upravo se spoj dragocjenosti šume pokazao kao proizvod visoke kvalitete.

50 zaposlenih trenutačno radi u modernom proizvodnom pogonu površine 1100 četvornih metara u Svetom Petru u Šumi

Samo domaće

– Proizvodnja prati plan prodaje i razlikuje razdoblje prerade domaćeg mesa i mesa od divljači zbog lovostaja na divljač. Nastojimo biti dosljedni tradiciji i upotrebljavati namirnice karakteristične podneblju u kojem proizvodimo te zadržati autohtonost, izvornost. Domaći kupci teže takvom proizvodu, jer s njime su rasle brojne generacije Istrana, a strancima nudimo potpuno novi doživljaj okusa, čime ih izravno uvodimo u našu kulturu. Spajanjem više istarskih brendova, primjerice istarske kobasice s cijenjenim i svjetski priznatim tartufom, proizvodu dajemo dodanu vrijednost. Svježe meso kupujemo u Hrvatskoj od partnera koji tove stoku, repromaterijal također nabavljamo od hrvatskih proizvođača. U suradnji s mjesnom i županijskom upravom radimo na zaštiti izvornosti. Histrisove proizvode moguće je kupiti u skoro svim većim domaćim maloprodajnim lancima, specijaliziranim prodavaonicama delicija, a prisutni smo u Italiji, Austriji, Sloveniji i Njemačkoj – rekao je Milotić.

Priprema proizvoda od divljači razlikuje se od one od domaćih životinja stoga što je meso divljači znatno manje masno, razjašnjava Milotić. To znači da se i brže suši te je tvrđe nakon sušenja baš zbog nedostatka masnoće, zato se, rekao je, u proizvode od divljači dodaje 50 posto svinjskog mesa.

Okus hrvatskih šuma

– Salame od jelena i divlje svinje s tartufima jedinstveni su proizvodi na hrvatskom tržištu, ujedno i premium proizvodi zbog ograničene proizvodnje i ograničenih prirodnih resursa. Sezona lova strogo je kontrolirana, a priroda se za tu deliciju i uskladila: odstrel jelena moguć je od sredine kolovoza do sredine veljače, kada traje i sezona lova na istarski tartuf. Za te salame upotrebljava se isključivo meso divljači s otvorenih lovišta. Pomirenje iskoristivosti i poštovanje prirodnih načela proizvod čine bogatim bjelančevinama i neopterećenim udjelom masti, pa u rapsodiji okusa dominira specifičan okus dubina hrvatskih šuma. Istarska, pak, kobasica proizvod je od svinjskoga mljevenog mesa i čvrstoga masnog tkiva, uz dodatak začina poput soli, papra i istarske malvazije u kojoj je prokuhan češnjak. Da bi proizvod bio kvalitetan, moramo svakako imati vrijedan tim ljudi koji će taj proizvod i napraviti. U modernom proizvodnom pogonu površine 1100 četvornih metara koji se nalazi u Svetom Petru u Šumi trenutačno radi 50 djelatnika – ističe Milotić.

Njegov poslovni put je vodio od trgovine do proizvodnje. Naime, nakon dvadeset godina poslovanja trgovačkog obrta sa 16 prodavaonica, 2014. godine pokrenuo je maloprodajni lanac Istarski supermarketi. No želeći tržištu ponuditi kvalitetne mesne proizvode, godinu dana kasnije otvara pogon za preradu mesa Histris s pomoću bankovnoga kredita. U početku smješten u Poreču, pogon je ubrzo preseljen u obnovljene prostore nekadašnjeg mesnog prerađivača Purisa u Svetom Petru u Šumi. Istarske supermarkete je 2019. preuzeo trgovački maloprodajni lanac Studenac, navodi Milotić, i tada Histris postaje samostalna tvrtka koja širi tržište izvan vlastitoga maloprodajnog lanca, podiže količinu proizvodnje i investira unutar pogona.

Cijelu poduzetničku priču pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera

22. studeni 2024 08:44