Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Jadran kupuje Grand hotel View na Braču i prodaje Club Adriatic

30. Rujan 2022.

Jadran iz Crikvenice kupuje tvrtku u čijem je vlasništvu Grand hotel View u Postirima na otoku Braču te prodaje Club Adriatic iz Baškog Polja. Danas su potpisani ugovori o tim poslovnim transakcijama, kao i sporazumni otkaz ugovora o daljnjem najmu Garden Palace Resorta u Umagu, navodi se u priopćenju.

– Strategija daljnjeg razvoja naše tvrtke temelji se na nastavku intenzivnih ulaganja u podizanje kvalitete vlastitih smještajnih kapaciteta na svim lokacijama, akvizicijama visokokategoriziranih objekata u atraktivnim destinacijama i preuzimanjem upravljanja perspektivnim hotelima i kampovima duž cijele jadranske obale i na otocima.

Cilj je značajno povećanja budućih prihoda, kao i podizanja razine poslovne i financijske učinkovitosti svih dijelova kompanije. Sredstva ostvarena prodajom Cluba Adriatic usmjeravamo u kupnju novoizgrađenog hotela visoke kategorije u Postirima na otoku Braču – izjavio je Ivan Safundžić, član Uprave Jadrana, i dodao da su aktualni potezi važan iskorak u ostvarivanju zacrtanih poslovnih planova tvrtke.

Godinu dana poslije preuzimanja Jadrana u svibnju 2018. godine od strane dvaju obveznih mirovinskih fondova, PBZ Croatia osiguranje obveznog mirovinskog fonda i Erste plavog obveznog mirovinskog fonda, crikvenička tvrtka je u predstečajnoj nagodbi kupila Club Adriatic iz Baškog Polja, koji je u to vrijeme bio u velikim financijskim i poslovnim teškoćama. Jadran je podmirio i desetogodišnje dugovanje zaostalih plaća zaposlenicima teško više od 23,8 milijuna kuna.

Ukupni trošak Jadrana u stjecanju udjela u Clubu Adriatic iznosio je 19,2 milijuna eura. Sada se prodaje za 22 milijuna eura, a pridoda li se tome i iznos od 5,2 milijuna eura koliko je tvrtka uprihodila prodajom dijela nekorištenog i zemljišta u Baškom Polju godinu dana ranije, Jadran je na prodaji Cluba Adriatic ostvario zaradu od 8 milijuna eura.

– Naši poslovni planovi u vrijeme preuzimanja Cluba Adriatic bili su usmjereni u izgradnju potpuno novog turističkog kompleksa na tom dijelu Jadrana, a procijenjena vrijednost investicije bila je oko 120 milijuna eura – kaže Safundžić.

– Međutim, epidemija korone, drastične promjene u svjetskom gospodarstvu s odrazom i na naše domaće perspektive, posebno u turizmu, ogromna poskupljenja troškova gradnje i energenata nagnali su nas na prilagodbu naše razvojne strategije novonastalim okolnostima, te traženju održivih poslovnih rješenja. Sredstva ostvarena prodajom Cluba Adriatic odlučili smo usmjeriti u kupnju novoizgrađenog Grand hotela View u Postirima na otoku Braču čije smo upravljanje preuzeli početkom lipnja ove godine, a od sutra je u vlasničkom portfelju naše tvrtke.

Tako jednu potencijalnu investiciju s početka njezina preuzimanja, kakva je bila Club Adriatic u Baškom Polju, sada zamjenjujemo gotovim objektom visoke kategorije na sjajnoj lokaciji i u punoj funkciji, a u budućnosti će biti jedna od perjanica u našem vlasništvu – dodaje Safundžić.

Uprava Jadrana danas sporazumno raskida i ugovor o daljnjem zakupu kompleksa Garden Palace Resort Bella Natura u Umagu, jer je fokus u budućnosti stavljen na korištenje i upravljanje objektima i kapacitetima koji će tvrtki donositi osjetno veće prihode i značajnije povećanje stope profitabilnosti.

13. travanj 2024 10:44