Tvrtke i tržišta
StoryEditor

JGL razmatra izdanje novih obveznica, Yellow Submarine prvi izdavatelj mini obveznica

21. Lipanj 2024.
foto Shutterstock

Jadran – Galenski Laboratorij (JGL) objavio je na Zagrebačkoj burzi da razmatra mogućnost izdanja novih obveznica na domaćem tržištu. Kako navode, primici ostvareni razmatranim izdanjem obveznica koristili bi se, između ostalog, radi refinanciranja otplate po dospijeću postojećih obveznica tvrtke kao i za ostale korporativne potrebe kompanije. JGL je kao zajedničke agente izdanja angažirao Erste banku i Privrednu banku Zagreb (PBZ).

Ne iznenađuje ova obavijest s obzirom da se, prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), tijekom 2023. i dosadašnjeg dijela ove godine, na prikupljanje kapitala putem izdavanja obveznica odlučilo ukupno 20 kompanija koje su izdale 25 tranši obveznica. Od toga je 12 tvrtki izdalo obveznice u prošloj, a osam u ovoj godini. Posljednja koja je to učinila je tvrtka Živa voda nekretnine koja se bavi trgovanjem nekretninama. Nastala je krajem 2019. podjelom tvrtke Živa voda koja proizvodi vodu Aquaviva, u vlasništvu bivšeg nogometaša Darija Šimića. Vrijednost izdanja uvrštenog 7. lipnja u depozitorij iznosi milijun eura.

Osim ove tvrtke, ove godine uvrštene su i obveznice tvrtki Poslovna ulaganja, Agram leasing, Escont Partners, Interkapital, Marila Lučko, Druga Fundacija SPV i Argumentum. Što se tiče uvjeta koje nude ulagačima, obveznica Živa voda nekretnina dospijeva 2039. godine, a godišnje donosi 9,99 posto kamate. Još bolji prinos od 10,99 posto nudi izdanje Poslovnih ulaganja koje dospijeva 2029. godine. Najviši prinos od 12 posto u skupini ovogodišnjih izdavatelja donosi obveznica Druge Fundacije SPV o čemu je Lider početkom godine već pisao. Zanimljivo je i jednogodišnje izdanje Escont Partnersa koje donosi 5,5 posto godišnje, dok dvogodišnje izdanje donosi sedam posto godišnje. Najnižu kamatu od 4,5 posto nudi četverogodišnja obveznica Agram leasinga.

JGL udvostručio prihode u pet godina

Čini se da bi JGL mogao biti sljedeći, a podsjetimo, ova je kompanija obveznice prvi puta izdala još 2007. godine u iznosu od 125 milijuna kuna te su ju u međuvremenu refinancirali. Potom su 2015. godine izdali 200 milijuna kuna obveznica s dospijećem 2020. godine, a dvije godine kasnije su od tih 200 milijuna otkupili 70 milijuna. Potkraj 2019. izdali su i novih 130 milijuna kuna obveznica. 

Vrijedi spomena i da su konačni nerevidirani rezultati JGL grupe premašili planove te ukupan poslovni prihod za 2023. iznosi 214,2 milijuna eura, što je rast od 18 posto u usporedbi s prethodnom godinom te su prihodi u samo pet godina udvostručeni. Brže od prihoda lani je rasla operativna profitabilnost Grupe (EBITDA), 28 posto, pa je EBITDA marža JGL Grupe dosegnula gotovo 20 posto.

image

Mislav Vučić

foto

Stope rasta farmaceutskog dijela poslovanja (JGL Pharma) su po jedan postotni bod više od Grupe, a ostvareni poslovni prihod iznosi 180 milijuna eura, a iz kompanije su prilikom objave poslovnih rezultata rekli da je razlog tako snažnog rasta nastavak odličnih prodajnih pokazatelja gotovo svih ključnih brendova. Vizol S, Meralys, Aknekutan, Prolife i Dramina su ostvarili dvoznamenkasti rast prodaje, čime je udjel Aqua Marisa u ukupnoj prodaji smanjen ispod jedne četvrtine.

Prošle je godine završen i projekt INTEGRA, investicija vrijedna 53 milijuna eura, kojom je tvrtka povećala opremljenost i kapacitete te stvara preduvjete za daljnji rast, za što je JGL ranije ovog mjeseca dobio i nagradu Lider Invest za najbolju veliku investiciju.

Mini obveznice Yellow Submarinea

Zanimljivo je da je JGL kao jednog od agenata izdanja angažirao PBZ koja je danas priopćila da je uspješno nastupila kao jedini agent izdanja i investitor u izdanju korporativnih obveznica tvrtke Yellow Submarine. 

– Ovo izdanje, koje je u fazi pokretanja i strukturiranja u potpunosti podržao Odjel za korporativno bankarstvo i SME ISBD-a, označava značajnu prekretnicu jer je Yellow Submarine prvi izdavatelj mini obveznica (Minibonds) koji je prikupio sredstva na domaćem tržištu kapitala za budući poslovni rast i razvoj. Mini obveznice, izdane 20. lipnja 2024., dospijevaju 2031. s ukupnom nominalnom vrijednošću od tri milijuna eura.  Mini obveznice,  malim i srednjim poduzećima pružaju alternativni izvor financiranja u odnosu na tradicionalne bankovne kredite, uglavnom ih izdaju mala i srednja poduzeća  i njima se trguje u specijaliziranim segmentima financijskog tržišta – naveli su iz te banke. 

Naime, Yellow Submarine, lanac restorana koji nudi gurmanske burgere na 20 prodajnih mjesta u većim hrvatskim gradovima,je u 2023. godini ostvarilo prihode veće od 15 milijuna eura, a PBZ je ovim prvim izdanjem službeno uveo okvir za mini obveznice u Hrvatskoj. – Glavni cilj je pripremiti poduzeća za pristup tržištima kapitala, posebice za inicijalne javne ponude u budućnosti, te preuzeti vodeću ulogu u razvoju domaćih tržišta kapitala – navode iz PBZ-a. 

25. srpanj 2024 15:50