Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Još jedna akvizicija Optimapharma: S rumunjskim CTG-om širi se u istočnu Europu

19. Travanj 2022.
Gordana Gregurić Čičak, predsjednica Uprave Optimapharma

Optimapharm, tvrtka za klinička istraživanja srednje veličine (CRO), može se pohvaliti još jednim preuzimanjem, ovog puta rumunjskog CTG-a (Clinical Trials Group). Hrvatska kompanija, koja se svrstala na vrh ove industrije u Europi, ovom je akvizicijom ojačala svoju prisutnost u istočnom dijelu Europe i proširila svoj operativni tim u urede koji se nalaze u Rumunjskoj i Moldaviji. Također, kako je navedeno putem priopćenja, kupnjom je učvrstila svoju poziciju lidera na europskom CRO tržištu srednje veličine.

- Drago nam je što možemo poželjeti dobrodošlicu CTG-u kao dijelu organizacije Optimapharma i jako smo ponosni na rast koji je naš tim postigao posljednjih mjeseci. Proširujemo svoj operativni tim i geografski utjecaj u istočnoj Europi s fokusom na Rumunjsku i Moldaviju. CTG organizacija izvrsna je nadopuna Optimapharmu. Dijelimo isti poslovni pristup pružanju vrhunskih rješenja za naše klijente te se veselimo se suradnji s CTG-ovim klijentima - rekla je Gordana Gregurić Čičak, glavna operativna direktorica Optimapharma.

Inače, Optimapharm upravlja kliničkim ispitivanjima diljem Europe i trenutačno provodi više od 300 ispitivanja u 36 zemalja. Osnovana je 2006. godine u Zagrebu i danas posluje kroz 24 ureda na strateškim lokacijama u Europi i provodi operativne aktivnosti u dodatnih 12 europskih država i Izraelu. Koncentrirana je na studije faze I – IV u svim terapijskim područjima s posebnim fokusom na onkologiju, neuroznanost, kardiologiju, endokrinologiju i zarazne bolesti.

​Također, tvrtka CTG osnovana je 1998. godine, sa sjedištem u Bukureštu, a bavi se upravljanjem projektima u svim fazama kliničkog razvoja. Ima tim sa više od 40 zaposlenih u Rumunjskoj, Bugarskoj, Srbiji, Moldaviji i Bosni i Hercegovini te kroz mrežu partnera djeluje i u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj te Slovačkoj. Koncentrirani su na hematoonkološka, neuroznanstvena i kardiološka ispitivanja.

- CTG će doprinijeti Optimapharmu jačanjem njegove prisutnosti u nekoliko zemlja jugoistočne Europe. Naš visoko operativni tim je entuzijastičan oko pridruživanja Optimapharmu i doprinosa budućem rastu organizacije i jačanju Optimapharme kao vodeće europske, srednje velike organizacije za klinička istraživanja s punom uslugom - rekao je Arie Lazarovich, osnivač, predsjednik i izvršni direktor CTG-a.

Nastavak širenja

No, preuzimanje nije novost kada je u pitanju Optimapharma jer je tvrtka u posljednje vrijeme uspješno preuzela nekoliko tvrtki diljem Europe. Preuzimanje CTG-a dolazi nakon što je u prosincu prošle godine preuzela njemački SSS International Clinical Research i finski Crown CRO čime je značajno ojačala svoju prisutnost na ključnim europskim tržištima u zapadnoj i sjevernoj Europi.

Osim toga, 2020. preuzela je Syntax for Science S.L., jednu od top pet španjolskih CRO-a tvrtki s punom uslugom, 2019. švicarski Denothex, a u godini prije toga preuzele je srodnu češku kompaniju MKS Research. Snažan rast Optimapharma podržan je značajnim ulaganjima Rohatyn Grupe ('TRG'), tvrtke za upravljanje imovinom usmjerene na tržišta u nastajanju. Iz tvrtke su putem priopćenja poručili i da Optimapharm nastavlja svoju razvojnu strategiju kombiniranog organskog rasta i strateških akvizicija komplementarnih organizacija.

Spomenimo i da CRO industrija u svijetu spada u tržište koje godišnje bilježi globalni rast od 10 po 15 posto te 'okreće milijarde' dolara, a prema procjenama stručnjaka uskoro bi godišnji promet tog sektora mogao dobiti još jednu znamenku i krenuti putem bilijuna.

24. travanj 2024 13:34