Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Maistra dobila 200 milijuna eura plavog i zelenog zajma of IFC-a

25. Srpanj 2024.
Maistra hoteli

Članica grupe Svjetske banke, International Financial Corporation (IFC), osigurala je za Maistra Hospitality Grupu plavi i zeleni zajam za održivost od 200 milijuna eura, istaknuvši da će to biti prekretnica koja će toj drugoj najvećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj pomoći da poveća održivost svojeg portfelja i započne novo doba održivog turizma. 

To IFC-ovo financiranje prvi je plavi zajam u hrvatskom turističkom sektoru, ističe se u priopćenju iz Svjetske banke. Njime će se osigurati sredstva za razvoj i rekonstrukciju hotela Marjan, poznatog hotela u blizini povijesne jezgre grada Splita koja je pod zaštitom UNESCO-a, te obnovu i nadogradnju najvećeg kampa u zemlji, Vrsar Holiday Village u Istri. Obje se lokacije nalaze u blizini zaštićenih morskih područja, zbog čega je održivo poslovanje osobito važno. Rok korištenja kredita je 31. prosinca 2026., a konačni datum dospijeća je 15. rujna 2036. godine.

Kredit povezan s održivošću omogućit će Maistri poticaje na kamatnu stopu kako bi poboljšala svoje ekološke i socijalne performanse. Povoljniji financijski uvjeti zajma vezat će se uz dobivanje IFC-ova inovativnog certifikata EDGE za zelenu gradnju s nultom stopom emisije ugljika za hotel Marjan, plavih certifikata koje priznaje Globalno vijeće za održivi turizam za obje lokacije te znatno smanjenje emisija stakleničkih plinova u čitavom turističkom portfelju grupe koji uključuje 34 objekta. IFC će poduzeću pružiti i savjetodavne usluge kako bi mu pomogao da postigne te ciljeve i poboljša svoje okolišne i socijalne prakse, ističe se u priopćenju. 

- Svjesni smo da se naša konkurentska prednost, uz sustavna ulaganja u vrhunske objekte, uglavnom temelji na prirodnim resursima. Stoga su zaštita okoliša i poslovanje u skladu s načelima održivosti naše glavne strateške smjernice. Želimo znatno ubrzati svoju zelenu tranziciju, što će pridonijeti daljnjem povećanju izvrsnosti u radu i poboljšanju iskustva naših gostiju te osigurati mjerljiv doprinos globalnim ciljevima održivosti - rekao je Tomislav Popović, predsjednik Uprave Maistre.

Maistra Hospitality Group ima otprilike 4.000 zaposlenih i upravlja objektima na jadranskoj obali i u Zagrebu. Pod kontrolom je i u većinskom vlasništvu Adris grupe, vodeće hrvatske kompanije. 

- Osiguranje dugoročne održivosti njezina sve većeg turističkog sektora glavni je strateški cilj Hrvatske. Uspostavom partnerstva s jednim od najvećih sudionika na lokalnom tržištu kao što je Maistra cilj nam je potaknuti transformaciju čitave industrije prema najboljim okolišnim i socijalnim praksama - rekao je Ary Naïm, regionalni menadžer IFC-a za srednju i južnu Europu.

06. rujan 2024 13:29