Tvrtke i tržišta
StoryEditor

NOVI IZAZIVAČI Poduzetnici, ove tvrtke sve su ozbiljniji partneri, klijenti, ali i konkurenti

15. Lipanj 2024.
Prvi su put među 1000 najvećih 72 tvrtke koje su prošle godine kumulativno više nego udvostručile prihode, iskazale 5,5 puta veću dobit nego 2022. i broj zaposlenih povećale punih 36 posto – s 3753 na 5129. Riječ je o novim igračima u prvoj ligi hrvatskog biznisa koje svakako treba držati na oku

Trgovina i graditeljstvo najpropulzivniji su sektori u Hrvatskoj. To se može zaključiti iz strukture tvrtki koje će se sljedećeg tjedna naći u Liderovu posebnom izdanju ‘1000 najvećih‘. Na toj prestižnoj rang-listi ove je godine 119 novih tvrtki, od kojih su 72 tu prvi put. (Ostalih 47 su povratnici koji su se vratili u top 1000 nakon izbivanja od jedne ili više godina.).

Među novim izazivačima čak su 24 trgovca (16 veleprodajnih i distributerskih tvrtki, sedam trgovaca vozilima i jedan prodavač sportske odjeće i obuće). Slijedi grupacija građevinarskih i pratećih djelatnosti sa 16 novih predstavnika u top 1000, a jedino je još industrija znatnije zastupljena, s 11 tvrtki. Iz tih triju djelatnosti čak je 51 od 72 tvrtke (70 posto!). Polovica novih izazivača ima sjedište u Zagrebu, a 33 tvrtke u stranom su vlasništvu. Upravo je vlasništvo bitna stavka u analizi tih tvrtki. Brže rastu, naime, oni s jakim financijskim zaleđem postojećih moćnih sustava koji osnivanjem novih tvrtki diverzificiraju ili restrukturiraju djelatnost.

Musk napokon među najvećima u RH

Tako je NewMiP (Novi Mlin i pekare) u nepunih godinu dana od osnivanja došao do 22 milijuna eura prihoda. Osnovala ga je matična kompanija Mlin i pekare u siječnju prošle godine i na njega prenijela mlinarski i pekarski biznis zajedno s lancem od 350 prodajnih mjesta. Tako su, zapravo, većinski vlasnici MiP-a Josip i Dragica Plodinec počeli veliko restrukturiranje grupacije kojoj, među ostalim, pripadaju zagrebačka Prehrana trgovina i Zagrebačke pekarne Klara, a ne treba zaboraviti da je MiP najveći pojedinačni suvlasnik Čakovečkih mlinova te da u zajedničkom nastupu s mirovinskim fondovima drži većinski vlasnički paket.

I pazinsko Etradex gorivo nova je izvedenica biznisa obitelji Smoković i Miljavac te njihova matičnog Etradexa, koji je počeo kao bravarska radionica, a danas se bavi i distribucijom goriva i loživa ulja, motornih ulja, maziva i rezervnih dijelova za osobne automobile i teretna vozila te distribucijom duhanskih prerađevina.

Slična priča vrijedi za solinsku Građu Maxmart, najnoviju tvrtku Matka Mijića u sklopu njegova lanca trgovina građevnog materijala, te za riječki Goldman Graff, koji se bavi trgovanjem investicijskim zlatom. Veliki rast tvrtka je ostvarila prošle godine, nakon što ga je preuzela obitelj Dessardo koja je sa svojim Auro Domusom lider na tržištu zlata.

Prinove na listi u stranom vlasništvu mahom su ispostave većih globalnih kompanija. Najzvučnije ime među njima je Google Hrvatska, koji je lani povećao prihode više od 30 puta. Prvi put je na listi Tesla, čime se Elon Musk pridružio u top 1000 domaćem pioniru elektromobilnosti Mati Rimcu i njegovim tvrtkama Bugatti Rimac i Rimac Technology. Tu su i proizvođač komponenata kabine za zrakoplove FACC Solutions Croatia te jedan od vodećih svjetskih distributera žestokih pića i vina Pernod Ricard Croatia. I ‘toranjski biznis‘ dobio je predstavnika u top 1000 – United Towers, koji upravlja mobilnim telekomunikacijskim tornjevima u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji. Tvrtka je od lani u vlasništvu arapskog Tawala.

To su samo neke od 72 nove tvrtke u top 1000, koje su prošle godine kumulativno više nego udvostručile prihode, iskazale 5,5 puta veću dobit nego 2022. i broj zaposlenih povećale punih 36 posto – s 3753 na 5129. Riječ je o novim izazivačima u prvoj ligi hrvatskog biznisa, od kojih mnogi nisu dostigli zenit i može se očekivati da će i dalje rasti. Poduzetnici će shvatiti da su među njima novi partneri i klijenti, ali i izazivači, koji pucaju na liderske pozicije u svojim nišama. To znači da će oni dodatno zaoštriti konkurenciju. Iz jednog ili drugog razloga – treba ih držati na oku.

Jednokratni letači

Iznimka su tzv. jednokratni letači, poput tvrtke OMS – Upravljanje, koja je ‘plesala‘ samo jednu sezonu u top 1000. Nakon što je otkrivena afera o malverzacijama s plinom, koje su Inu stajale oko milijardu kuna, ubrzo nakon pokretanja istrage i uhićenja dvojice suvlasnika račun tvrtke je blokiran, pa je pokrenut stečajni postupak i tvrtka je ispala s ovogodišnje liste

Novi letač, prema svemu sudeći, bit će Wirex digital, koji je u 2023., u prvoj godini poslovanja, odmah došao do 56 milijuna eura prihoda i iskazao skoro 33 milijuna eura dobiti. No, toj podružnici londonske kriptomjenjačnice Hanfa je potkraj prošle godine zabranila rad, odnosno uskratila upis u Registar pružatelja usluga virtualne imovine, uz ocjenu da bi mogla služiti za pranje novca. Uostalom, kroz medije su se provlačile optužbe da je Wirex paravan kojim se bogati Rusi koriste za izvlačenje novca i izbjegavanje sankcija. Nakon toga se provlačilo nagađanje da se Wirex seli u Italiju, a na tu tvrtku, u svakom slučaju, ne treba računati kao na partnera ili konkurenta na hrvatskom tržištu.

25. srpanj 2024 16:42