Tvrtke i tržišta
StoryEditor

ODVJETNICI U BIZNISU: Oleg Uskoković okrupnjava drvnu industriju

19. Kolovoz 2022.
Oleg Uskoković
Varaždinski odvjetnik Oleg Uskoković poznat je po ulaganjima u razne biznise izvan odvjetničkog posla, a prema zadnjim poslovnim potezima čini se da ozbiljno ušao u drvni sektor. Uskoković je, naime, uložio u austrijski holding Variso (ima 25 posto udjela) koji je u veljači ove godine preuzeo najprije Drvoproizvod iz Jastrebarskog, a početkom ožujka i većinski udio, 79 posto, Pan parketa iz Čačinaca. 
 
Zatim je početkom kolovoza Pan parket kupio većinski paket dionica (od 70,77 posto) čabarske tvrtke Finvest Corp od dotadašnjega većinskog vlasnika Denisa Fudurića (53,08 posto) i Silvija Galića (17,69 posto). Dio je to šire priče, kaže Uskoković, u kojoj žele povezati domaće drvne industrije, a Pan parket bit će nositelj.
 
Govori nam da su još neke tvrtke zainteresirane za vlasničko povezivanje, što bi se s nekima od njih uskoro moglo i ostvariti. Holding Variso osnovan je u Austriji, i to iz praktičnih razloga, kaže Uskoković, jer te akvizicije u drvnoj industriji privremeno prate austrijske financijske institucije, što znatno ubrzava procese.
 
– Međutim, konačni je cilj da se inovativne, perspektivne i uspješne tvrtke iz domaće drvne industrije udruže pod većinskim vlasništvom hrvatskih fizičkih i pravnih osoba – kaže Uskoković čiji je istup za Lider vrlo rijetko pojavljivanje u medijima, a možda i prvo u kojem opširnije govori o svojim poslovnim poduhvatima.
 

Netko tko poznaje domaće tržište

 
Osim u Variso, Uskoković je uložio u Auctor Holding, osnovan 2019., koji je većinski vlasnik Medike, najveće veledrogerije u Hrvatskoj, i PrimaPharme, najvećega ljekarničkog lanca u Hrvatskoj, no ta tvrtka ulaže i u turizam – vlasnica je HTP-a Korčula i HTP-a Orebić, Hotela Njivice i kamp-resorta na otoku Krku.
 
– Potkraj prošle godine uspješno je završena i akvizicija hotela u Makarskoj u čiju smo obnovu uložili 52 milijuna eura. To je prvi hotel s pet zvjezdica u Makarskoj, a ove je godine vrata otvorio gostima pod nazivom Aminess Khalani Beach Hotel. Zasad imamo više od 5100 smještajnih jedinica u svojim hotelima i kampovima te na tom području planiramo daljnje širenje i akvizicije – veli Uskoković.
 
I dalje se bavi odvjetništvom, a u spomenute poslove uložio je vlastiti novac. Njegovi su ga partneri, kaže nam, prepoznali kao nekoga tko poznaje domaće tržište i tko je spreman dijeliti rizik njihovih investicija. Sve to može zahvaliti, kaže, specijalizaciji za korporativno i trgovačko pravo te financije tijekom dugogodišnje odvjetničke prakse.
 
– U proteklih dvadesetak godina pružao sam pravnu potporu za mnoge akvizicije, pripajanja, podjele i dokapitalizacije, investicije te restrukturiranja i dugo sam znao da želim biti sudionik i iz druge perspektive, ne samo odvjetničke. Prekretnica je bila poznanstvo i poslije partnerstvo s američkim menadžerom Johnom Almom, bivšim predsjednikom uprave Coca-Cole i članom Direktorskog odbora korporacije Kimberly Clark.
 
On je nakon umirovljenja odlučio ulagati u nekoliko područja, među ostalim i u Hrvatskoj, gdje se zanimao za ulaganja u više turističkih i nekretninskih projekata. Tijekom suradnje s njim shvatio sam da me svijet investicija izrazito zanima i da na temelju svog iskustva imam što ponuditi – kaže Uskoković.
 

Nekretnine i turizam

 
Uskoković nije jedini odvjetnik koji je uložio u druge biznise. Među poznatijima su zagrebački odvjetnici Miroslav Plišo,  koji je prije dvadesetak godina kupio kuću u Istri koja je postala resort Meneghetti Wine Hotel & Winery, te Anto Nobilo koji je uvelike ušao je u nekretninski biznis i suvlasnik 78 tisuća četvornih metara zemljišta na tri lokacije u Zagrebu, gdje se planiraju veliki građevinski projekti.
 
I mnogi drugi odvjetnici višak kapitala ulažu u nekretnine i turizam, a neki su odabrali slična područja i postali stečajni upravitelji.
Više o iskustvima odvjetnika u biznisu pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.
23. travanj 2024 16:43