Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pevex: Podržavamo mirno rješavanje sporova i svoju svrhu vidi u poslovanju, a ne u sporenju

23. Prosinac 2022.

Tvrtka Pevex priopćenjem je kometirala izjave Zdravka Peveca koji se danas oglasio vezano uz tekst Jutarnjeg lista u kojem piše da su najveći dioničari Pevexa pokrenuli inicijativu za prodaju svojih udjela i kazao da je za njega vijest ‘ne samo teška obmana potencijalnih kupaca, već i gruba povreda njegovih prava na ime Pevec, na čast, obraz i dostojanstvo‘. 

U priopćenju stoji da su između Pevex-a i Zdravka Peveca u tijeku su jedan ovršni postupak, jedan parnični postupak i devet upravnih sporova.

"Vezano za žigove Pevex koje je zaštitila i registrirala tvrtka Pevex, u tri je postupka Zdravko Pevec odbijen sa zahtjevom, dok mu je u dva prihvaćen zahtjev pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo te je tvrtka Pevex pokrenula upravne sporove. Nijedan postupak nije pravomoćno okončan. Od tada sve postupke vode sudovi, a samo u jednom postupku sud je donio odluku i to u srpnju ove godine za žig Pevex ‘Tako lako‘ na način da je sudio u korist tvrtke Pevex. Također, pred upravnim sudom vode se i postupci za žigove Pevec koje je zaštitila i registrirala tvrtka Pevex. Stranke u upravnom sporu obvezuje pravomoćna presuda suda, pri čemu se napominje da i nakon što upravni sud donese odluku svaka stranka ima i pravo na podnošenje žalbe Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.

Tvrtka Pevex će kao nositelj žigova i nadalje koristiti sve žigove Pevec i Pevex koje je zaštitila i koji su upisani u registar žigova.

Uz navedene postupke, u tijeku je i ovršni postupak koji je pokrenula tvrtka Pevex protiv Zdravka Peveca kao dužnika zbog neplaćenog duga u iznosu od gotovo 4 milijuna kuna, koji proizlazi iz pravomoćne kaznene presude kojom su Višnja i Zdravko Pevec zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza oštetili tvrtku Pevex za navedeni iznos. Ističemo kako je rješenje o ovrsi postalo pravomoćno te sud nastavlja s propisanim radnjama.

Također, u tijeku je i jedan parnični postupak koji se vodi protiv Zdravka i Višnje Pevec radi isplate zateznih kamata za neplaćeni iznos duga iz ranije navedene pravomoćne kaznene presude.

Osim tih dugova, Zdravko Pevec duguje tvrtki Pevex i na temelju pravomoćne presude Trgovačkog suda u Zagrebu iznos od 750 tisuća kuna za parnične troškove u autorskom sporu koji je pravomoćno u cijelosti izgubio te dodatnih 365 tisuća kuna za parnične troškove u postupku u kojem su Zdravko, Višnja, Danijel i Davorin Pevec tužili Pevex za gotovo 20 milijuna kuna, a za koji je donesena pravomoćna odluka drugostupanjskog suda kojim su odbijeni njihovi zahtjevi i ujedno utvrđena ništetnost ugovora o darovanju koji su njih četvero međusobno sklopili u svrhu prikrivanja imovine.

Uz tih 11 postupaka, na temelju optužnice, pravomoćne u prosincu prošle godine, u tijeku je kazneni postupak zbog sprječavanja dokazivanja i zbog krivotvorenja isprave protiv okrivljenika Zdravka Peveca, točnije zbog krivotvorenja ugovora u kojem je Zdravko Pevec potpisnik za obje ugovorne strane, koji ne postoji u nijednoj evidenciji niti ga je itko ikada primjenjivao, točnije nitko ga nikada nije vidio, ali se poput feniksa pojavljuje prvi puta nakon 15 godina od dana njegovog „nastanka“ te njegovu kopiju u 2018. Zdravko Pevec prilaže u postupcima pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo.

Radujemo se svačijem poslovnom uspjehu pa tako i uspjehu gospodina Zdravka Peveca u nadi da će biti u mogućnosti ispuniti svoje obveze prema tvrtki Pevex koje danas iznose preko 5 milijuna kuna.

Također, tvrtka Pevex uvijek podržava mirno rješavanje sporova i svoju svrhu vidi u poslovanju, a ne u sporenju. Navedeno prvenstveno podrazumijeva postojanje spora o pravnom odnosu utemeljenog na zakonu, a ne kao posljedicu počinjenja kaznenih djela druge strane" stoji u priopćenju tvrtke. 

 

16. ožujak 2023 17:22