Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Plavog dizela još uvijek nema na crpkama Petrola i Croduxa

23. Siječanj 2023.

Nakon teške jeseni za poljoprivrednike, plavog dizela na Croduxovim, odnosno Petrolovim benzinskim crpkama diljem Hrvatske još uvijek nema. Iako službena potvrda o tome do zaključivanja ovog članka nije stigla, s Croduxovih benzinskih pumpi u Osijeku, Požegi, Virovitici i Novskoj su nam potvrdili da nemaju plavog dizela, ističući da ga uopće ne drže.

Problemi s nabavom i prodajom plavog dizela vuku se još od jesenas kada je prvi put primijećena nestašica na Petrolovim pumpama, dok ga je na Ini bilo u vrlo malim količinama što je izazvalo velike gužve. Razlog se krije u fiksiranju cijena goriva čime je Vlada RH nastojala ublažiti rast cijena goriva za građane. Međutim, distributeri goriva zbog toga bilježe negativne marže te su ga maknuli iz prodaje.

Iz Petrola su u listopadu prošle godine objavili da više nisu u mogućnosti prodavati plavi dizel, a u međuvremenu su zbog ograničavanja cijena goriva zaprijetili da će tužiti državu. Tako su procijenili da bi im ograničavanje cijena u prošloj i ovoj godini prouzročilo ukupnu štetu od 114 milijuna eura.

Također, kako je Lider nedavno pisao, Petrol smatra da ćemo jeftinije gorivo danas ‘platiti‘ manjim mirovinama u budućnosti, s obzirom na to da hrvatski mirovinski fondovi Erste Plavi, AZ fond i Mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje drže značajan vlasnički udjel u Petrolu.

Prema financijskim rezultatima slovenskog Petrola za 2022. godinu, zabilježili su rekordnih 9,4 milijarde eura prihoda od prodaje, ali i 372 milijuna eura bruto dobiti, što je 42 posto manje od planiranog. Lider je nedavno procijenio da je Grupa Petrol prošlu godinu završila s gubitkom od 12,1 milijun eura.

Vlada svakih nekoliko tjedana fiksira cijene goriva, među njima i plavog dizela. Trenutna cijena plavog dizela fiksirana je na 0,96 eura po litri i ta će se cijena zadržati još tjedan dana. Rješenje, pak, ne leži u ograničavanju cijena, nego marži, smatraju upućeni u situaciju.

23. travanj 2024 17:33