Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Prihodi Nvidije u prvom tromjesečju skočili nevjerojatnih 262 posto u odnosu na 2023.

23. Svibanj 2024.

Nvidia je danas izvijestila o prihodima u prvom tromjesečju u iznosu od 26 milijardi dolara, što je 18 posto više u odnosu na prethodno tromjesečje i 262 posto više u odnosu na godinu prije. 

Navjeći svjetski proizvođač čipova također je najavio podjelu dionica u omjeru 10 za jedan koja će stupiti na snagu 7. lipnja i rekao da povećava svoju tromjesečnu novčanu dividendu za 150 posto.

Nevjerojatan rast vrijednosti Nvidije potaknut je rekordnom prodajom čipova za razvoj umjetne inteligencije, a ogromno povećanje na godišnjoj razini nalik je prethodnom tromjesečju u kojemu je rast dosegao 265 posto. Za tekuće tromjesečje očekuje prihod od oko 28 milijardi dolara, plus ili minus dva posto, u usporedbi s konsenzusnim procjenama od 26,8 milijardi dolara, objavila je tvrtka na službenoj mrežnoj stranici. 

Dionice Nvidije, koje su od početka godine produžile svoj brzi rast za više od 90 posto, porasle su dva posto u trgovanju izvan radnog vremena. Potražnja za grafičkim procesorskim jedinicama Nvidijinih AI podatkovnih centara naglo je porasla u prošloj godini jer najveće tehnološke tvrtke žure s razvojem računalne infrastrukture potrebne za isporuku snažnih novih AI proizvoda u velikim razmjerima. Google, Microsoft, Meta i Amazon naznačili su da će njihova potrošnja (odnosno ulaganja) ostati visoka tijekom 2024. godine.

- Počela je sljedeća industrijska revolucija - tvrtke i zemlje surađuju s Nvidijom kako bi tradicionalne podatkovne centre vrijedne trilijune dolara prebacili na ubrzano računalstvo i izgradili novu vrstu podatkovnih centara - AI tvornice - za proizvodnju nove robe: umjetne inteligencije. AI će donijeti značajne dobitke u produktivnosti u gotovo svakoj industriji i pomoći tvrtkama da budu troškovno i energetski učinkovitije, istovremeno proširujući mogućnosti prihoda - rekao je Jensen Huang, osnivač i izvršni direktor Nvidije.

Dodao je da se, osim pružatelja usluga u oblaku, generativna umjetna inteligencija proširila na ‘potrošačke internetske tvrtke i poduzeća, suverene AI, automobilske i zdravstvene korisnike, stvarajući višestruka vertikalna tržišta vrijedna više milijardi dolara‘.

10. lipanj 2024 15:08