Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Slatinska banka: Među veće dioničare uključio se i Žara Malić, vlasnik tvrtke Pago Croatia

10. Rujan 2022.
Žara Malićfoto Ratko Mavar

Kupnjom paketa od 60 tisuća dionica od Banke splitsko-dalmatinske u stečaju tvrtka Pago Croatia postala je šesti po veličini dioničar banke u kojoj najveći pojedinačni dioničar nema ni deset posto udjela.

U relativno dinamičnu izmjenu vlasničkih udjela u Slatinskoj banci u posljednje dvije godine uključio se nov igrač – Žara Malić, vlasnik i direktor tvrtke Pago Croatia. Njegova je tvrtka, naime, od Banke splitsko-dalmatinske u stečaju prije nekoliko dana kupila paket od šezdeset tisuća dionica, čime je Malić, s udjelom od 6,53 posto, postao šesti po veličini dioničar Slatinske banke.

Otkako su CERP i Slavonski zatvoreni alternativni investicijski fond s javnom ponudom prije nekoliko godina odlučili izići iz vlasničke strukture Slatinske banke, još se nije pojavio nitko tko bi zaozbiljno jurišao na veći komad vlasničkog udjela u njoj. Na poziciji najvećega pojedinačnog dioničara Slatinske banke u posljednje se dvije godine izmijenilo nekoliko različitih mađarskih tvrtki i investicijskih fondova koji su međusobno trgovali paketom od 84.758 dionica, koje tvore udjel od 9,22 posto.

Trenutačno je, od ožujka ove godine, taj paket u vlasništvu fonda pod nazivom Au79 Capital Korlátolt Felelősségű Társaság. Tek nešto manji vlasnički udio, 9,13 posto, drži MWM otvoreni alternativni fond, kojim upravlja hrvatsko društvo Maverick Wealth Management. Treći po veličini dioničar Slatinske banke osječki je doktor oralne kirurgije Vlatko Kopić, ujedno bivši saborski zastupnik, koji je također u ožujku ove godine stekao paket dionica čiji udjel iznosi 8,84 posto.

Malić se nije odazvao na naš upit da nam objasni motive ulaska u vlasničku strukturu Slatinske banke s obzirom na to da je dosad njegov poslovni interes bio povezan gotovo isključivo sa sektorom proizvodnje i prodaje pića. Također je zanimljivo da je paket dionica splitskoj banci u stečaju platio šest milijuna kuna, odnosno sto kuna po dionici, iako se prosječna cijena dionice Slatinske banke u posljednjih mjesec dana na Zagrebačkoj burzi kretala od 39,60 do 54,70 kuna

25. travanj 2024 12:15