Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Studenac najavio dvije nove akvizicije, izlazi na burzu do kraja godine

21. Lipanj 2024.
foto Tom Dubravec/Cropix

Studenac će u narednih mjesec dana objaviti dvije nove akvizicije, otkrio je Michał Kędzia, partner u Enterprise Investorsima, jednom od najvećih private equity fondova u srednjoj i jugoistočnoj Europi koji trenutno upravlja nad Studencem i Pan-Pekom.

Zadnjih je dana nekoliko poljskih medija pisalo o tome da Studenac navodno izlazi na zagrebačku i varšavsku burzu, a od neslužbenih izvora doznajemo da bi se to najvjerojatnije i moglo dogoditi. Podsjećamo, omiški maloprodajni lanac je od 2018. godine, kada su ga preuzeli Enterprise Investorsi, skočio s 390 trgovina na više od 1250 prodavaonica i gotovo 6500 zaposlenih pa je i za očekivati da je poljski private equity fond odradio sve u svojoj moći ne bi li učinio Studenac atraktivnijim za potencijalne nove vlasnike. 

Prema Liderovim informacijama Studenac zaista planira inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) krajem ove godine, a nadaju se da će to biti moguće prije američkih predsjedničkih izbora 5. studenoga 2024. godine. Kako doznajemo, već su angažirane i investicijske banke, a u konzorciju koji će ponuditi njihove dionice bit će JP Morgan, Jefferies, Erste Bank i Santander Bank, objavio je poljski PAP Biznes koji je kasnije izbrisao taj članak, ali isti se i dalje može naći na Googleovoj tražilici. 

image

Michal Kedzia

foto Ratko Mavar

Podsjećamo, Studenac je u 2023. kupio tri maloprodajna lanca; Strahinjčicu, Špar trgovinu i La-vor te otvorio 116 novih trgovina, a s akvizicijama očito nastavljaju, jer uz nadolazeće dvije doznajemo da su upravo kupili i veletrgovački lanac FIBA-PROM. Inače, prihodi Studenca su 2017. godine, prije preuzimanja iznosili oko 200 milijuna eura, a lani više od 659 milijuna eura. Uz velika ulaganja u otvaranje novih trgovina, akvizicije i zapošljavanja nije ni čudno da prihodi strelovito rastu, a Studenac se može pohvaliti i činjenicom da je postao najveći maloprodajni lanac u Adria regiji. Ipak, izlazak na burzu možda je znak da ga Enterprise Investorsima i nije baš bilo lako prodati, unatoč dobrim poslovnim rezultatima i velikim ulaganjima. 

Ako pogledamo u prošlost, dosta se nagađalo o tome tko bi mogao preuzeti najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj. Kao što smo nedavno pisali, CVC Capital Partners je bio jedan od kandidata, nakon čega se pojavljuju glasine da će preuzimač biti poljski trgovački lanac Biedronka koji je slovio za najizglednijeg kupca Studenca. Za razliku od CVC-a, koji je i poput poput sadašnjeg vlasnika Studenca Enterprise Investorsa, private equity fond čija ulagačka strategija podrazumijeva daljnje širenje lanca i prodaju kroz pet do sedam godina, Biedronka je strateški investitor koji ima sličan model poslovanja kao i Studenac. 

Naravno, izlazak na burzu Enterprise Investorsi neće, odnosno ne mogu potvrditi. 

- Kao stvar principa, ne komentiramo tržišne špekulacije u vezi s našim investicijskim strategijama - rekli su za Lider. Kako će cijela priča sa Studencem završiti? To nam je tek za saznati. 

21. lipanj 2024 23:49