Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Švicarci ponudili preuzimanje 51 posto dionica Luke Rijeka

14. Ožujak 2023.
Luka Rijekafoto Ratko Mavar

Iako se nedavno pisalo o tome da bi na mjesto većinskog vlasnika riječke luke umjesto poljskog OT Logistica mogla doći češka tvrtka Port Acquisitions, na stranicama Zagrebačke burze jutros je osvanula vijest da je švicarski Central Swiss Investment Holding iznio ponudu za preuzimanje 51 posto dionica Luke Rijeka.

Od ulaska OT Logistica u vlasničku strukturu Luke Rijeka 2015. godine, Poljaci se, kao najveći dioničari riječke luke, nisu pokazali kao najbolja opcija za daljnji razvoj poslovanja Luke Rijeka. Priznao je to prošle godine za Lider i predsjednik Uprave Luke Rijeka Duško Grabovac, ističući da su Poljaci loše vodili poslovanje luke.

– Poljaci, definitivno, za Luku Rijeka nisu sretna priča, dapače, loše su je vodili, a bivši predsjednik uprave Jędrzej M. Mierzewski zbog nezakonitosti u upravljanju morao je odstupiti. Poljski partneri kompromitirali su svoj odnos sa AZ fondom s kojim su završili na arbitraži, narušene odnose imaju i sa Erste fondom i ostalim dioničarima – otvoren je Grabovac.

Od 2021. godine OT Logistic je prepustio dio svojih dionica Luke Rijeka tvrtki Rubicon Partners Ventures koja je od tada drugi najveći dioničar riječke luke s ukupno 17,5 posto dionica. Prije nešto više od mjesec dana OT Logistic sklopio je predugovor s češkom tvrtkom Port Acquisitions o prodaji udjela u Luci Rijeka, a prodaja dionica ugovorena je uz cijenu od 7,7 eura po dionici, prenosi Poslovni.

Međutim, kako se navodi u današnjoj objavi Luke Rijeka na Zagrebačkoj burzi, trenutni ponuditelj je Central Swiss Investment Holding (Zentralschweizerische Investment Holding) o čemu do sada nije bilo govora. Također, kako piše u objavi, s obzirom na to da je ponuditelj novoosnovano trgovačko društvo, ne može izraditi, a samim time i prezentirati godišnje financijske izvještaje za prethodnu i tekuću godinu.

Svrha društva je stjecanje, držanje, upravljanje i raspolaganje ulaganjima te pružanje svih usluga vezanih uz funkciju holdinga, te pružanje savjetodavnih usluga društvima o pitanjima upravljanja i operativnim aspektima, dodaje se u objavi.

Moguće je da su upravo dobri prošlogodišnji poslovni rezultati riječke luke potaknuli interes Švicaraca za preuzimanjem udjela. Unatoč lošem vođenju dioničara iz Poljske, Luka Rijeka ostvarila je u 2022. godini više od 77 milijuna kuna (10 milijuna eura) dobiti, što je mnogo bolji rezultat nego prethodne 2021. godine kada je Luka zabilježila gubitak od gotovo 28 milijuna kuna.

Po podatcima iz izvješća, ukupni su prihodi Luke Rijeka lani iznosili 291,2 milijuna kuna i povećani su u odnosu prema godini ranije za 74  posto, dok su ukupni rashodi rasli znatno sporije, za 10 posto, na 234,4  milijuna kuna, prenosi Hina.

Također, Uprava na čelu s Duškom Grabovcem počela je ulagati u obnovu opreme za ukrcaj i iskrcaj robe na lučkim terminalima, a prošle je godine Luka čak primila tri puta više upita za prekrcaj žitarica iz Ukrajine nego što ima kapaciteta, kada su žitarice bile zarobljene u crnomorskim lukama.

24. travanj 2024 16:36