Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Svjetske burze prošloga tjedna blago pale, trgovanje oprezno, dolar ojačao

14. Svibanj 2023.

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer vijesti iz kompanija i gospodarstava nisu značajnije potaknule tržišta u jednom ili drugom smjeru.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 1,1 posto, na 33.300 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 posto, na 4.124 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,4 posto, na 12.284 boda.

U fokusu ulagača bili su prošloga tjedna podaci o inflaciji u SAD-u, koji su bili u skladu s očekivanjima analitičara.

U travnju su potrošačke cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,4 posto, brže nego mjesec dana prije, dok je na godišnjoj razini inflacija skliznula s 5 na 4,9 posto. No, premda pokazuju da inflacijski pritisci popuštaju, ti podaci nisu uvjerili ulagače da američka središnja banka neće još jednom povećati kamatne stope.

Doduše, na tržištu novca procjenjuje se da Fed više neće povećavati kamate, nego ih krajem godine čak i početi smanjivati. No, to će ovisiti o kretanju inflacije idućih mjeseci, a čelnici Feda poručuju da bi se inflacija još neko vrijeme mogla zadržati na povišenim razinama.

Tako je guvernerka Feda Michelle Bowman kazala da će središnja banka možda trebati još jednom povećati kamate ako inflacija ostane povišena.

Ulagači su oprezni i zbog problema u pojedinim američkim regionalnim bankama, primjerice, PacWest Bancorpu.

- Mislim da problemi nisu prošireni na cijeli sektor, nego od banke do banke. Vjerojatno će biti daljnje konsolidacije i glavobolje za investitore u regionalnim bankama - kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi pregovora između demokrata i republikanaca o povećanju gornje razine državnog zaduživanja. Ako se do 1. lipnja u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija.

Na Wall Streetu i drugim najvećim svjetskim burzama vlada nesigurnost jer se kinesko gospodarstvo ne oporavlja tako brzo kao što se očekivalo, nakon ukidanja covid mjera.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.754 boda, a za toliko je skliznuo i frankfurtski DAX, na 15.913 bodova. Pariški CAC pao je, pak, 0,25 posto, na 7.414 bodova.

Dolar ojačao, euro oslabio

Sve to podržalo je jačanje američke valute. Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna zabilježila najveći rast od veljače, dok je tečaj eura prema američkoj valuti pao 1,5 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 1,4 posto, na 102,69 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 1,5 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0850 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, 0,6 posto, na 135,70 jena.

Najveći tjedni rast dolara od veljače zahvaljuje se njegovom statusu sigurne valute u nesigurna vremena.

S druge strane, slabost ostalih najvažnijih svjetskih valuta posljedica je očekivanja da će središnje banke u zapadnom dijelu svijeta, uključujući europsku, uskoro zastati s povećanjem kamata, dok se ne vidi daljnji razvoj situacije s inflacijom.

- Dolarov uspon prošloga tjedna je višedimenzionalan. Kako slovi za sigurno utočište, ulagači u američku valutu sklanjaju kapital zbog slabosti kineskog gospodarstva i nesigurnosti na Wall Streetu - kaže Joe Manimbo, analitičar u tvrtki Convera.

20. srpanj 2024 22:25