Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Talijanski ABS najavio ulaganje 400 milijuna eura, dio u čeličanu u Sisku

29. Travanj 2022.

Talijanska tvrtka ABS, iz sastava grupacije Danieli, vlasnica čeličane na području bivše Željezare Sisak, planira uložiti oko 400 milijuna eura u izgradnju novih pogona, a dio tih ulaganja odnosi se na čeličanu u Sisku.

O tom velikom projektu, na radnom su sastanku u Sisku razgovarali predsjednik uprave ABS Sisak Davor Šošić i i menadžer u upravi Damir Radmilović sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom i njegovim suradnicima.

Izvršni odbor ABS grupe, u čijem je vlasništvu ABS Sisak, odobrio je investicijski program kompanije vrijedan ukupno 400 milijuna eura, a dio uključuje i gradnju nove, suvremene valjaonice željeza u Sisku. 

ABS ima prepoznatljivu kvalitetu, dobar proizvod i osigurano tržište, a ta tvrtka izvozi svoju cjelokupnu proizvodnju. Nova ulaganja u Sisku počinju već u srpnju ove godine, a prvih 7 milijuna eura bit će uloženo u zamjenu peći. Modernom opremom postići će se povećanje kapaciteta proizvodnje uz osjetne uštede. Naime, kao veliki potrošač električne energije, ABS će se sve više orijentirati na alternativne energetske izvore

Župan Celjak pozdravio je dolazak nove investicije na područje Sisačko-moslavačke županije i predstavio sve napore koje ta županija ulaže u razvoj i jačanje gospodarstva na svom području. Informirao je predstavnike ABS-a o beskamatnim kreditima za poduzetnike, projektu Majstorske škole u Sisku, koji je ključan za razvoj obrtništva te osnivanju poduzetničkih centara na županijskom području.

Sisak kao središte županije, rekao je župan, mora biti generator razvoja. Brza, racionalna rješenja su od presudne važnosti, naglasio je župan i podsjetio kako se na taj način razmišljanja vodi i čelništvo Županije.

- Smanjili smo manjak u županijskom proračunu i stabilizirali financije kako bi se mogli usmjeriti na razvoj gospodarstva, pri čemu će velik poticaj biti i dovršetak autoceste Zagreb-Sisak - rekao je.

Celjak je najavio kako će županija sa svim svojim resursima biti na raspolanjanju novim ulagačima.

29. siječanj 2023 03:38