Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Uniline grupa postaje ‘one stop shop‘ za sve usluge u turizmu, u iduće dvije godine očekuje 100 milijuna eura prihoda

08. Veljača 2023.
Sjedište Uniline grupe u Puli

Nakon dvije teške pandemijske godine za tržište putničkih agencija, Uniline, vodeći hrvatski turoperator ušao je u novu poslovnu fazu i postao Uniline grupa.

Krovna holding kompanija strateški će upravljati društvima Uniline d.o.o. s fokusom na incoming turizam, E -Tours d.o.o. koji se bavi avio kartama i korporativnim putovanjima u outgoing segmentu, Uniline Mobility d.o.o. čija je djelatnost rent-a-car i prijevoz te Amarin d.o.o., tvrtka koja se bavi upravljanjem imovinom, razvojem projekata i akvizicijama.

Na predstavljanju novog korporativnog modela novinarima u Zagrebu, Boris Žgomba, suvlasnik i predsjednik Uprave Uniline grupe istaknuo je da su ovakvim modelom stvoreni preduvjeti za lakše i sigurnije upravljanje te jači fokus na na nišni biznis. Uniline Mobility je, naime, vlasnik franšize Europcara, najveće rent a car kompanije u Europi i među prvih pet u Hrvatskoj, a E-tours, prema riječima direktora Zorana Šašića, drži najveći udjel na tržištu prodaje aviokarata IATA agencija od 18 posto. Tu je tvrtku Uniline od Hrvatskog Telekoma akvizirao 2020. godine i lani ju otplatio.

- Uniline grupa postaje one stop shop za sve usluge u turizmu koje postoje. Naš financijski potencijal za ovu godinu procjenjujemo na 70 milijuna eura prihoda, a u iduće dvije planiramo prijeći 100 milijuna – najavio je Žgomba.

Broj zaposlenih prije pandemije u svim kompanijama iznosio je 200, a trenutačno ih je 150, s time da Žgomba ne namjerava povećati broj radnika, s obzirom na to da je kompanija u posljednje dvije godine ulagala u informatički sustav koji može zamijeniti dio poslova koji su se ranije fizički obavljali.

Uniline Mobility, na čijem je čelu Dean Filipović, ove godine namjerava povećati broj vozila u voznom parku na njih tisuću, a u sljedećoj na dvije tisuće. Prema riječima Filipovića, tvrtka je lani ostvarila rekordnu dobit jer je potražnja za rent a car vozilima bila velika, a ponuda vozila se prepolovila u odnosu na predpandemijske godine.

Gotovo više od polovice incoming prometa Uniline ostvaruje na prekooceanskim tržištima, u Aziji, Americi i djelomično na Arapskom poluotoku, a velik dio prihoda ostvaruje i u sportskom turizmu, zahvaljujući suradnji sa sportskim savezima i Olimpijskim odborom, koji je pokrivao dobar dio gubitaka tijekom pandemije.

Sinergija svih društava u holdingu

Uniline je prije COVID krize, 2019. ostvarivao oko 50 milijuna eura prihoda, da bi se 2020. prihod sveo na svega 11 milijuna i to je bila jedina godina u kojoj je Uniline poslovao s gubitkom, i to od 1,2 milijuna eura. U 2021. situacija je izgledala nešto bolje, prihod je narastao na 14 milijuna i kompanija se vratila u pozitivu, a prema riječima Žgombe, lanjska je godina bila vrlo uspješna i kompanija je očito spremna na novi iskorak:

- S obzirom na višegodišnji razvoj kompanije, organsko i akvizicijsko širenje te tržišnu prepoznatljivost pojedinačnih djelatnosti, formiranje Uniline grupe je logičan i prirodan iskorak u poslovanju. Kroz holding ćemo ostvariti sinergiju svih društava i djelatnosti s ciljem povećanja prihoda, kontinuiranog podizanja kvalitete usluga te dodatne efikasnosti poslovanja uz niže operativne troškove, što će otvoriti dodatni prostor za potencijalne akvizicije. U budućnosti očekujemo još bolje rezultate i kvalitetniju uslugu prema klijentima. Ovaj strateški organizacijski iskorak važan je za sva društva Uniline grupe, naše zaposlenike, ali i za domaći turizam - istaknuo je Žgomba.

Sjedište Uniline grupe nalazi se u u Puli, preko svojih sastavnica prisutna je na području cijele Hrvatske, a posluje i u BiH, Sloveniji, Srbiji, Kini i Južnoj Koreji te ima i predstavništva u Japanu, Tajlandu, lndoneziji i Brazilu.

Prema Žgombinim prognozama, turizam u Europi bi se ove godine u potpunosti trebao vratiti na predpandemijske brojke, dok će se s Kinom morati malo pričekati jer se ta zemlja tek počela otvarati. Trenutačno je, kaže Žgomba, ogromna potražnja azijskih turoperatora za putovanjima prema Europi, međutim nema dovoljno dostupnih letova pa će morati proći neko vrijeme da se ponuda i potražnja uravnoteže.

Četvrta tvrtka Uniline grupe, Amarin, osnovana je prije 17 godina, međutim njezine su aktivnosti, pogotovo koje se tiču akvizicija, još na čekanju. Uniline je za sada odustao od hotelskih akvizicija jer je hotelsko tržište, kaže Žgomba, trenutno prezaigrano i volatilno, tako da će se daljnja ulaganja Uniline grupe, koja su u protekle tri godine iznosila oko pet milijuna eura, odnositi na jačanje postojećih pozicija tvrtki unutar Grupe i širenje poslovanja u regiju.

26. travanj 2024 10:57