Ukratko
StoryEditor

Ben Fogle oduševio prepunu dvoranu drugog dana Greencajt festivala

24. Svibanj 2024.
Ben Foglefoto Matej Grgić
Nakon izuzetno uspješna dva dana, Greencajt festival ulazi u treći dan s programom koji donosi još inspirativnih predavanja i panela na kojima će se podijeliti znanja i iskustva, raspravljat o strategijama te će se nuditi rješenja za izazove u domeni okoliša, društva i upravljanja

Ključ je u malim promjenama - ne živim u brvnari, ali živim jednostavnim životom. Svojim svakodnevnim postupcima pridonosim održivoj budućnosti. Ne trebamo težiti savršenstvu jer ako krenemo tim putem možemo izgubiti nadu, zaključak je Bena Foglea, BBC novinara i autora TV serije ‘Ljudi od divljine‘ koji je održao izuzetno zanimljivo predavanje ‘Wild: Back to the roots‘ powered by HTZ.

Ben Fogle je pred prepunom dvoranom prepričao svoj put od reality showa na koji se prijavio 2000. godine do televizijskog novinara i avanturista koji teži održivosti. „Još sam tada, u reality showu shvatio da su mi važne samo osnove: voda, hrana i sigurnost”, pričao je dok je publika pratila predavanje u jednom dahu, inspirirana njegovim iskustvima i porukama o važnosti malih promjena za bolju budućnost.

Sudionici panela ‘Future of tourism: Hit the sustainable road!‘ powered by HTZ jučer su raspravljali o prelasku iz masovnog u održivi turizam, dok se na panelu ‘Hrvatska kao premium destinacija budućnosti!‘ powered by HGK, govorilo o turističkim potencijalima i izazovima te kako ih iskoristiti za napredak prema održivosti. Zrinka Ujević, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, na predavanju ‘Europe living the Green Deal‘ osvrnula se na postignuća i buduće korake Europskog zelenog plana, koji postavlja ključne ciljeve klimatske neutralnosti do 2050. godine i smanjenja emisija za 55 posto do 2030.godine.

image

Zrinka Ujević

foto Gordan Svilar

Treći dan festivala započeo je predavanjem ‘Otpad je neuspjeh mašte!‘ Douglasa McMastera, vlasnika londonskog ‘SILO‘ restorana, prvog zero-waste restorana u svijetu. McMaster je podijelio svoja iskustva i inovacije koje su njegov restoran učinile predvodnikom održivog poslovanja u ugostiteljstvu.

- U mom restoranu nema nimalo smeća. Osmislio sam restoran i cijeli prehrambeni sustav prema ideji da u njemu ne postoji kanta za otpad. Možda se čini neobično, ali sama kanta za otpad za mene je neobična. Zašto? Zemlja je stara milijarde godina, a kanta se počela koristiti tek prije 100 godina - ispričao je McMaster i dodao kako je otpad zapravo neuspjeh mašte.

Panel ‘Feeding The Future: Što serviramo na tanjuru budućim generacijama?‘ powered by Kaufland okupio je stručnjake iz prehrambene industrije koji su raspravljali o izazovima i budućnosti održive prehrane, a u nastavku se očekuje  predavanje Marine Spadafore, ambasadorice održive mode i dobitnice UN nagrade ‘Women Together‘ koja će govoriti o utjecaju modne industrije na okoliš i važnosti održivih praksi u modnom sektoru. Na pozornicu će se popeti i Kim Carstensen, generalni direktor Forest Stewardship Councila koji će govoriti o važnosti očuvanja šuma te Connie Hedegaard, bivša ministrica za zaštitu okoliša, klime i energije Danske, koja će održati predavanje „Učimo od Danske: Kako postati najodrživija zemlja na svijetu?“.

Predavanje Gorana Milića, nagrađivanog novinara i putopisca sigurno će privući veliku pažnju, a nakon toga slijedi panel ‘Personal Stories, Collective Future‘ powered by Europski parlament na kojemu će Milić svoja osobna iskustva i vizije održivosti podijeliti s Kajom Pavlinić iz Specka i glazbenikom Damirom Urbanom. Ovogodišnji Greencajt festival završava upravo njegovim koncertom koji počinje u 21 sat.

12. lipanj 2024 02:37