Ukratko
StoryEditor

Deceuninck će od 2024. godišnje reciklirati 40 tisuća tona PVC-a

03. Listopad 2023.

Deceuninck, jedan od vodećih svjetskih proizvođača PVC profila za prozore i vrata, krajem ove godine dovršit će svoj petogodišnji investicijski ciklus u vlastitu tvornicu za recikliranje u Diksmuideu u Belgiji, kojim će kapacitete recikliranja povećati s 8.000 tona godišnje koliko su reciklirali 2017. na 40.000 tona godišnje krajem 2023. godine. Ukupna investicija u unaprjeđenje interne strategije recikliranja vrijedna je 25 milijuna eura.

Deceuninckovo interno recikliranje počinje prikupljanjem starog PVC-a, uključujući stare prozore. Materijal prolazi proces drobljenja, čišćenja, sortiranja i granulacije. Postrojenje za reciklažu u Diksmuideu, ujedno najveće u Europi, trenutačno prerađuje u prosjeku 10 kamiona dnevno starih PVC profila. Proces recikliranja gotovo je u potpunosti automatiziran te s višestruko manje resursa Deceuninck proizvodi nekoliko puta više recikliranog PVC-a od konkurencije.

Plan ulaganja, koji je započeo 2017. godine, uključuje povećanje kapaciteta drobljenja i čišćenja, a  unaprjeđenje procesa pridonijelo je daljnjem povećanju kapaciteta. Tri dodatne linije za granulaciju i dodatno skladište bit će praćeni preseljenjem u novu halu krajem 2023. godine, što će biti posljednja faza realizacije investicijskog plana.

- Odlučili smo ulagati u svoju vodeću poziciju u prijelazu na održive proizvode i održivu proizvodnju. Vjerujemo da je to ključna kvaliteta koja nas izdvaja od naše konkurencije i jedini način na koji možemo funkcionirati u današnjem svijetu - objašnjava Bruno Humblet, glavni izvršni direktor tvrtke Deceuninck.

Uporaba recikliranog materijala važan je kriterij u Deceuninckovim procesima istraživanja i razvoja. Standardni asortiman Decuninckovih PVC profila Elegant sadrži 15-30 posto recikliranog materijala, dok profil Phoenix prednjači sa 100 posto recikliranog materijala.

Slijedeći specifičnu strategiju internog recikliranja, Deceuninck dobiva jamstva u pogledu dugoročne opskrbe kvalitetnim recikliranim PVC-om. Tvrtka može kontrolirati i osigurati protok dotrajalih PVC proizvoda i na taj način održavati potrebne standarde kvalitete za svoje nove proizvode.

S aspekta zaštite okoliša postoji nekoliko razloga za ulaganje u recikliranje. Naime, stari PVC prozori ne završavaju na odlagalištima otpada, a prerada recikliranog materijala koristi 90 posto manje energije i stoga uzrokuje manje emisije CO2 nego proizvodnja novog materijala. Tijekom 2022. Deceuninck je u svojim proizvodnim procesima upotrijebio 19.804 tone recikliranog PVC-a, čime je tvrtka izbjegla 37.000 tona CO2 neto, što je ekvivalent godišnjoj emisiji CO2 ukupno 4.900 Europljana.

Deceuninck je 2022. svoje ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova dao na procjenu SBTi-ju, globalnom tijelu koje tvrtkama omogućuje postavljanje ambicioznih ciljeva smanjenja emisija u skladu s najnovijim saznanjima o klimi. U rujnu 2023. dovršena je SBTi procjena i službeno su odobreni Deceuninckovi kratkoročni i dugoročni ciljevi u odnosu na kriterije nulte neto emisije. Glavni kratkoročni cilj Decunincka je smanjenje stakleničkih plinova za 60 posto do 2030. u odnosu na referentnu 2021. godinu, a dugoročni je postizanje nulte emisije do 2050. godine.

21. travanj 2024 09:05