Ukratko
StoryEditor

Gotovo polovina Europljana strahuje da neće moći platiti račune

28. Ožujak 2023.
Inflacija EU Europska unija, rast cijena, eurozonafoto Shutterstock

Gotovo polovina Europljana strahuje da neće moći plaćati račune u idućih šest mjeseci, a u Hrvatskoj strah je nešto manje raširen, pokazalo je istraživanje Europske komisije.

Pokrivanje troškova poput povrata hipotekarnih kredita i prijevoza na posao brine 48 posto ispitanika, a 37 posto njih koristi ušteđevinu kako bi spojilo kraj s krajem, pokazalo je istraživanje Ipsosa.

Inflacija u EU ojačala je nakon pandemije zbog naglog oporavka potražnje koji ponuda nije pratila. U 2022. rast cijena dodatno je ubrzao, potaknut skokom troškova proizvodnje, hrane i energije koji su potaknuli ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Moskvi.

Kako bi ukrotila inflaciju, Europska središnja banka (ECB) promijenila je smjer monetarne politike i podigla kamatne stope, pa 10 posto ispitanika zbog ugovora s promjenjivim kamatnim stopama sada mora plaćati više kamate na hipotekarne kredite.

Skok cijena energije utjecao je na životni standard građana u EU i 71 posto ispitanika pokušava smanjiti potrošnju, a njih 28 posto promijenilo je način prijevoza.

Ipsos je proveo istraživanje u listopadu i studenom prošle godine u ime Europske komisije, na uzorku od po tisuću ispitanika po zemlji, uključujući 27 zemalja EU, Island i Norvešku.

Hrvatska ispod prosjeka EU

U Hrvatskoj je 16 posto ispitanika reklo da je bilo prisiljeno posegnuti za štednjom kako bi se moglo nositi s višim troškovima života, što je najmanji udio među zemljama obuhvaćenim istraživanjem.

Samo tri posto ispitanika u Hrvatskoj navelo je da im se zbog promjenjivih kamatnih stopa u proteklih šest mjeseci povećala rata hipotekarnog kredita, a 16 posto njih strahuje da će imati problema s povratom.

Na europskoj razini višu ratu hipotekarnog kredita plaća danas 10 posto građana, a njih 19 posto strahuje od teškoća s povratom.  

Novi zajam ili kreditnu karticu zatražilo je na europskoj razini sedam posto ispitanika, a isti udio zabilježen je i u Hrvatskoj.

Nešto više od trećine ispitanika u Hrvatskoj, njih 37 posto, strahuje da neće moći platiti račune u idućih šest mjeseci, a isti postotak nije siguran hoće li si moći priuštiti prehrambene proizvode koje voli.

Njih 40 posto strahuje da si neće moći priuštiti odlazak na ljetovanje, a 20 posto brine otplata dugova po zajmovima i kreditnim karticama i trošak prijevoza do posla.

21. travanj 2024 16:26