Ukratko
StoryEditor

Hrvatska pošta je preuzela certifikat Poslodavac Partner, priznanje SELECTIO Grupe za kvalitetu radnih mjesta

12. Lipanj 2024.
Hrvatska pošta - Employer Partnerfoto Selectio

Hrvatska pošta je Poslodavac Partner certifikatom potvrdila predanost formiranju sjajnih HR praksi. Certifikat im je dodijelila Grupa SELECTIO, vodeća hrvatska grupacija specijalizirana za savjetovanje u ljudskim potencijalima. Svake godine tvrtke moraju obnoviti svoj status nositelja certifikata kako bi dokazale da nastavljaju provoditi HR prakse prema najvišim standardima. Uspjeh kompanije u održavanju certifikata naglašava njezine stalne napore da privuče, razvije, angažira, zadrži i osnaži zaposlenike. 

Tijekom procesa certifikacije Hrvatska pošta je porasla u ukupnom bodovanju u odnosu na prošlu certifikaciju te je zadržan visok standard u svim područjima ocjenjivanja. Postignut je znatan napredak u područjima Privlačenje i zaposlenje, Uvođenje i razvoj, Transformacija i rast te Odlazak i povratak.  

Maksimalan broj bodova ostvaren je u području Privlačenje i zaposlenje zahvaljujući dobro razrađenoj i dugoročnoj strategiji zapošljavanja te sustavnom dokumentiranju i provođenju godišnje strategije employer brandinga. U području Uvođenja i razvoja posebno se ističe predanost razvoju znanja svih radnika. Gotovo 90 posto radnika prolazi dodatna usavršavanja, a za razvoj i stjecanje novih znanja i vještina dostupan je i Sustav za eUčenje na kojem je danas aktivno 57 edukacija. Na Sustavu za eUčenje dostupne su edukacije za razvoj znanja u svakodnevnom poslovanju, zakonske edukacije te edukacije za razvoj mekih vještina i digitalnih znanja. Područje Transformacije i rasta bilježi visoke bodove zbog jasne komunikacijske strukture povezane s komuniciranjem o promjenama u organizaciji i sustavnog rada na jačanju međuodjelne suradnje. Također, sustavno se potiče kultura inovativnosti. 

Prilikom certificiranja posebno je istaknut program Hrvatske pošte ‘Preporuči kolegu‘. Riječ je o dobro osmišljenom programu internih preporuka, a radnik po čijoj se preporuci zaposli kandidat dobiva novčanu nagradu. Hrvatska pošta upravljanje iskustvom kandidata i otvorenim molbama provodi u skladu s najboljim praksama. Tu je i jasno definiran sustav plaća, kao i nagrađivanja radnika godišnjim ocjenjivanjem koje sadrži sve najbolje elemente u skladu s najboljim praksama. 

Također, Hrvatska pošta danas je prisutna na svim relevantnim društvenim mrežama na kojima aktivno promovira employer brand, a radnici su ambasadori tvrtke. Jasna i pravovremena komunikacija isto je tako visoko ocijenjena jer se promjene u organizaciji i sve važne informacije povezane s poslovanjem prenose radnicima jasno i u stvarnom vremenu, a tu komunikaciju zadnjih godinu dana još više pospješuje i unaprjeđuje interna društvena mreža Jenz. 

Direktorica Ureda za upravljanje ljudskim resursima Ivana Mirković Pogorilić primila je certifikat Poslodavac Partner od Aleksandra Zemunića, direktora SELECTIO Grupe, te je tom prilikom izjavila: ‘Svi mi u ljudskim resursima u različitim kompanijama jedni od drugih učimo i dijelimo znanja jer se susrećemo sa sličnim izazovima. Hrvatska pošta, kao i brojni drugi poslodavci na tržištu rada, već dulje vrijeme ima u određenim područjima izazova s nalaženjem adekvatne radne snage i fluktuacijom. U zadnje dvije godine stoga smo u Pošti pokrenuli brojne inicijative za njihovo zadržavanje, od rasta primanja za 20 posto 2022. te novog vala dizanja plaće u zadnjih šest mjeseci za 25 posto, nagrade za lojalnost 1200 eura, prigodnih nagrada, benefita. Ljude možete zadržati, s jedne strane, konkurentnim primanjima, ali i optimalnim uvjetima rada te adekvatnom kompanijskom kulturom i dobrim odnosima radnika i rukovoditelja. Rukovodimo se poslovnim ciljevima, ali i stalnim fokusom na ljude. Zadovoljni radnici pretpostavka su za dodatno povećanje produktivnosti i profitabilnosti te ključ kvalitetne usluge i zadovoljstva naših korisnika zbog kojih smo i tu‘.

21. lipanj 2024 07:28