Ukratko
StoryEditor

Inflacija u EU blago usporila u lipnju

17. Srpanj 2024.
euro, eurozona, novčanicefoto Shutterstock

Inflacija u EU blago je usporila u lipnju, prateći kretanje potrošačkih cijena u eurozoni, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u lipnju 2,6 posto, izračunali statističari, i bila je niža za 0,1 postotni bod nego u prethodnom mjesecu. 

U eurozoni cijene su u lipnju bile više za 2,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja lipnja. U travnju bile su više za 2,4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Rast cijena tako je ponovo usporio i u EU i u eurozoni, nakon što je u svibnju bio blago ubrzao, prvi puta od kraja prošle godine.

Na mjesečnoj razini cijene su u lipnju na oba područja porasle za po 0,2 posto, izračunao je europski statistički ured, istim tempom kao i u svibnju.

Najviše su u lipnju u zoni primjene eura poskupile usluge, za 4,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Svježa hrana poskupjela je za 1,3 posto, blaže nego u prethodnom mjesecu. Cijene energije bile su pak gotovo nepromijenjene u odnosu na prošlogodišnji lipanj, izračunali su statističari.

U lipnju 2023. godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 5,5 posto, a u EU 6,4 posto.

Rumunjska pri vrhu

Najvišu godišnju stopu inflacije bilježila je u lipnju Belgija, od 5,4 posto, navodi Eurostat.

U stopu je prati Rumunjska, koja nije članica eurozone, s rastom potrošačkih cijena za 5,3 posto. Slijede Španjolska i Mađarska sa stopama inflacije od 3,6 posto,.

Blizu je i Hrvatska koja je u lipnju, prema Eurostatovim izračunima, bilježila rast potrošačkih cijena, mjeren HICP-om, za 3,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U svibnju uvećane su za 4,3 posto.

U skupini zemalja EU-a koje nisu u sastavu eurozoni rast cijena približio se razini od tri posto i u Poljskoj i Bugarskoj, pokazuju Eurostatovi podaci.

Najnižu stopu inflacije bilježila je u toj skupini Danka, od 1,8 posto. Kada se dodaju i članice eurozone, najslabije su porasle cijene u Finskoj, za 0,5 posto.

07. rujan 2024 23:25