Ukratko
StoryEditor

LNG terminal: Od početka rada otpremljeno više od 4 milijarde prostornih metara plina

27. Prosinac 2022.
foto Shutterstock

Na terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju je od početka komercijalnog rada uplinjeno više od 6,6 milijuna kubičnih metara UPP-a te je u hrvatski transportni sustav otpremljeno više od četiri milijarde prostornih metara prirodnog plina, objavila je tvrtka LNG Hrvatska na internetskim stranicama.

Kako je objavljeno, u ovoj kao i u prošloj plinskoj godini, više od 60 posto svih količina prirodnog plina koje ulaze u transportni sustav Republike Hrvatske, ulaze preko tog terminala za UPP.

U tekućoj plinskoj godini već je pretovaren teret s osam brodova za prijevoz UPP-a te se do kraja plinske godine očekuje dolazak još 23 broda.

Prema Zakonu o tržištu plina, plinska godina počinje u 6.00 sati 1. listopada tekuće godine i traje do 6.00 sati 1. listopada iduće godine.

Sve navedeno dokazuje važnost terminala za tržište prirodnog plina u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, ističu iz LNG-a Hrvatska.

Prema podacima iz te tvrtke, sredinom prosinca je uz terminal za UPP pristao jubilarni 50. brod za prijevoz UPP-a, brod ‘Kmarin Diamond‘, koji je doplovio iz SAD-a.

Komercijalni rad plutajućeg terminala  za UPP počeo je u siječnju 2021. godine, kada je do njega doplovio prvi LNG tanker ‘Tristar Ruby‘ sa 143.000 prostornih metara UPP-a.

01. travanj 2023 03:22