Ukratko
StoryEditor

Njemačka industrija protiv kraćeg roka za plaćanje u EU

28. Prosinac 2023.
njemački izvoz, ekonomija, izvoz, uvoz, gospodarstvo, njemačkafoto Shutterstock

Njemačka industrija opire se prijedlogu Europske komisije o upola kraćem roku plaćanja u EU, prognozirajući pojačanu potrebu za financiranjem i veće troškove.

-Troškovi financiranja mogli bi znatno porasti, posebno za male i srednje trgovce - rekao je zamjenik glavnog direktora Njemačke komore za trgovinu i industriju (DIHK) Achim Dercks.

Zbog kraćih rokova plaćanja tvrtke će u brojnim slučajevima biti prisiljene posegnuti za privremenim financiranem kako bi zaključile transakcije.

- Manjak likvidnosti često se mora pokriti zajmovima - objasnio je Dercks.

Prema važećoj direktivi, standardni rok plaćanja za poslovne transakcije iznosi 60 dana, a partneri ga po potrebi mogu i prilagoditi.

U rujnu Europska komisija predložila je izmjene koje bi trebale suzbiti kašnjenja u plaćanju i zaštititi mala i srednja poduzeća od financijskih poteškoća.

- Prijedlog će mala poduzeća učiniti otpornijima i pomoći im da prebrode izazovna vremena - rekao je tada europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

EK još pregovara o prijedlozima sa članicama EU-a i s Europskim parlamentom.

Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann oštro je kritizirao predložene promjene.

- Strogi rokovi ne uvažavaju različite okolnosti i ne ostavljaju gospodarstvu dovoljno prostora za samostalno utvrđivanje ugovornih odredbi -  rekao je Buschmann.

02. svibanj 2024 19:14