Ukratko
StoryEditor

NO Petrokemije formalizirao prijedlog da Yildirim povuče dio kapitala

24. Listopad 2024.
9-retro-Petrokemija

Nadzorni odbor kutinske Petrokemije donio je odluke o provođenju odluka glavne skupštine, koja je u listopadu prihvatila prijedlog većinskog vlasnika, turske grupacije Yildirim, da se omogući da njezina tvrtka Terra Mineralna gnojiva povuče dio preplaćenog kapitala iz provedene dokapitalizacije i da se zaključi taj postupak kako je i bilo dogovoreno s državom, da ona zadržati kontrolni paket. 

Prema tom prijedlogu, Yildirim koji je uplatio iznos veći od dogovorenog s Vladom RH, “ima pravo, ali ne i obavezu” u roku od sedam kalendarskih dana obavijestiti Upravu želi li sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala s manjim iznosom od upisanoga te bi mu u slučaju da to zatraži, višak bio vraćen.

 Odlukom Nadzornog odbora Petrokemije na sjednici u srijedu sada je formaliziran prijedlog prihvaćen na Supštini dioničara, te se očekuje kako će Yildirimu biti vraćen preplaćeni iznos dokapitalizacije. Time bi država trebala zadržati kontrolni paket dionica u Petrokemiji tj. da dioničari CERP, Fond za financiranje razgradnje NEK, Janaf i Plinacro zajedno bi imali najmanje od 25 posto plus jednu dionicu.

Nadzorni odbor Petrokemije donio je i odluku o izmjenama Stauta Perokemije kojom će se provesti odluka Skuptšine da Uprava Petrokemije ima pet članova. Tako će biti ispoštivan dogovor Yildirima i Vlade RH da u Upravi Petrokemije bude i jedan član predstavnik RH. Hrvatski kandidat za člana Uprave Petrokemije trebao bi biti imenovan na sjednici Upravnog vijeća CERP-a u prvoj polovini studenog. 

Čeka se aneks

Nakon provedbe ovih odluka Skupštine i Nadzornog odbora Petrokemije očekuje se i potpisivanje aneksa međudioničarskog ugovora, kojim će se urediti međusobni odnosi Yildirima i države. 

Podsjetimo, glavna skupština dioničara Petrokemije 6. ožujka ove godine donijela je odluku o povećanju temeljnog kapitala s 55 milijuna eura, za iznos od najmanje 70 do najviše 140 milijuna eura, pri čemu je utvrđena cijena novih dionica od 1,0272 eura za dionicu.

Država je prije dokapitalizacije, zajedno s drugim državnim imateljima dionica Petrokemije (Fond za financiranje razgradnje NEK-a, Janaf i Plinacro), upravljala s ukupno 45,17 posto temeljnog kapitala te kompanije. Najveći pojedinačni vlasnik bila je turska grupa Yildirim sa 45,52 posto udjela.

Namjera je bila da država uplatom nešto više od 12 milijuna eura zadrži svoj udjel, ali nakon dokapitalizacije, zbog veće uplate Yildirima, njezin je udjel pao na oko 20 posto. Naime, u dokapitalizaciji Petrokemije Yildirim je sudjelovao sa 128,9 milijuna eura, umjesto kako je bilo dogovoreno s državom sa 75 milijuna eura. Yildirim i država postigli su u međuvremenu dogovor te će Yildirim svoj iznos u dokapitalizaciji smanjiti na dogovorenih 75 milijuna eura.

Potom je na Skupštini dioničara Petrokemije sredinom listopada donesena odluka o povlačenju dijela uplaćenog iznosa turskog Yildirima u ranije ove godine provedenoj dokapitalizaciji Petrokemije, kako bi, sukladno ranijem dogovoru s Vladom RH, država zadržala kontrolni paket u toj kompaniji za proizvodnju umjetnih gnojiva. NO je sada formalizirao te odluke.

24. listopad 2024 13:03